Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Se tiden an


Slav under lön som jag är har årets budgetarbete påbörjats. Min största och viktigaste resurs är tiden - och den finns det än mer att budgetera rätt kring. Vad vill jag göra med min tid och vad är slöseri med tid? Det finns fina exempel att ta till.

Jag har en god vän som tjänar ungefär så som jag. Han reparerar familjens bilar titt som tätt och det gör han för att spara pengar. Gott så - men han hatar det. Det åtgår många timmar åt det vid varje tillfälle. Han behöver verktyg och reservdelar som ska inköpas och planeras för. Frågan är vad en korrekt kalkyl ger för kostnadsbesparing.

Att ställa åtgången tid mot sparad slant är viktigt för mig. Om jag skulle reparera bilar, exempelvis, så vill jag nog ha en tusenlapp per timme i besparing. Att dammsuga, som är mindre trist, räcker det med trehundra. Jag tror ni förstår hur jag resonerar.

För jag jobbar ungefär 40 timmar per vecka plus transporttid á 7 timmar. Jag tycker att det räcker mer än väl med 28 procent av min livstid för detta. Att jobba därutöver ska stå i proportion till övertidsbetalning för syftet. Mycket hellre att jag minskar på passiva kostnader så som TV och tidning än att ta på mig blåstället - det vill jag bara göra om jag vill det. Plantera blommor är trevligt, måla lite är ganska behagligt och städa toan gör mig inget alls. Byta hjul på bilen, skrapa fönster eller lägga golv roar mig desto mindre.

Så, att kunna göra ett bra budgetarbete där både timmar och kronor ingår så finns det fyra grundläggande frågor att jobba med:

  1. Vad vill jag/vi?
  2. Vad har jag/vi?
  3. Vad avser jag/vi att göra?
  4. Vad gjorde jag/vi?
Punkt 1 tillåter drömmarna. Här funderar vi inte på resurser utan endast på vad vi vill göra. En Mercedescab? Javisst, det platsar. En stilla stund i solen? Ja, det med. Jag vill kunna betala räkningarna i tid, jag vill bli skuldfri och ta semester. Tänk efter, värdera, prioritera - gör en lista med rubriken Vad vill jag verkligen?.

Vid punkt 2 tittar vi på resurserna. För att kunna göra det du vill behövs resurser och en plan för att gå från här till då. Många människor som budgeterar för första gången fokuserar på vad jag kommer att ha, vad jag borde ha och vad jag möjligen kan få och sedan budgeterar de utifrån det. Men en budget handlar egentligen inte om riktiga pengar så att budgetera med ett blött finger i luften leder till dåliga beslut och besvikelser. Att bygga sin budget på framtida inkomster, löneförhöjningar och lottvinster är inget bra - en korrekt budget börjar med vad vi har - på kontona.

När du vet vad du vill och vad du har går vi till punkt 3 som handlar om vad du vill att dina pengar ska fokusera på. Baserat på dina prioriteringar och dina tillgångar - vad ska du göra? Du ska betala elräkningen och kanske tanka bilen. Räcker det som finns i frysen denna månad? En slant undan till semestern. Planen byggs på så sätt att du förs närmre dina drömmar.

Punkt 4 kan te sig läskig men är högst väsentlig. Utvärdering är alltid av vikt. Du ska jämföra din plan mot utfallet och det handlar inte om skuld eller dåligt samvete - utan om framgång och förbättringspotential. Ordet Budget är besläktat med Budge som har betydelsen att förflytta sig eller byta position. Blev tillfredsställelsen kring en kostnad inte så bra? Har dina prioriteringar ändrats? Dök det upp oförutsedda kostnader? Ju längre tid du har budgeterat desto bättre går det att ta rätt beslut och i sin tur lättare att nå målen.

Så, börja budgetera och fortsätt med det. Sluta aldrig eller ge upp. Tiden är din vän så länge du arbetar med dina tillgångar. Alla kan nå sina drömmar, jag är helt övertygad om det. Budget är kul och tillfredsställande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg