Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Studielån tills pensionen


Den dagen närmar sig, något jag aldrig trott skulle gå så fort, att mitt studielån snart är avbetalt. Låg ränta har inneburit att amorteringstakten nått nya höjder och i början av 2018 är jag färdig. Runt 1 800 kronor per månad frigörs då till andra ändamål så som att mata Guldhönan. Det är inga småpotatis över tio års tid - över tvåhundra loppor. I år krymper räntan ytterligare med 0.26% till 0.34%. Har man andra lån är det därför svårmotiverat att amortera snabbare än av nöd.

Studielån är en förmånlig konstruktion. I många hänseenden så är det bra både för individen och för samhället att vi höjer våra kompetenser. Att det finns en del märkliga utbildningar, så som parapsykologi, är dock mer av en skam än en tillgång.

För egen del har jag haft det som kallas just studielån där man amorterar 4% av årsinkomsten och eventuell restskuld avskrivs vid 65 års ålder. Dagens studielån är ett annuitetslån som betalas av enligt en återbetalningsplan på högst 25 år och tills 68 års ålder om det inte blir så. Dessutom höjs amorteringstakten efterhand och vilken inkomst du har är irrelevant.

Glädjande är att CSN jagar låntagare som inte gör rätt för sig, då speciellt de som är boende utomlands.Totalt finns cirka 58 600 återbetalningsskyldiga låntagare med svenska studielån i utlandet. 84 procent i gruppen betalar tillbaka på sina studielån. Det senaste punggreppet är att utmäta fastigheter i landet som ägs av utlandssvenskar. Jag myser i smyg - det ska de ha!

Som sagt, det gäller att bygga vidare på Guldhönan så att pensionslivet blir drägligt - när det nu infaller och i vilken skepnad. Det kan konstateras att all fler svenskar väljer att ta ur sin tjänstepension under fem år. Den största orsaken till det är att man vill konsumera mera och få en högre livskvalitet under den första tiden som pensionär. Frågan är vad man avser att göra därefter? Med tanke på att vi lever rejält länge numera kan det lätt bli en parkbänk med duvmatning som enda nöje.

Själv har jag funderingar på om inte det kan vara en idé att plocka ut tjänstepension och investera dessa pengar själv? Kan det vara lönsamt, tro?

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg