Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Amorteringsplan


Det talas om skärpta amorteringskrav. Förslaget från Finansinspektionen innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger av sin bruttoinkomst, det vill säga inkomst före skatt, ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de hade behövt göra idag. Detta förslag läggs alltså på utöver det redan befintliga amorteringskravet.

Det befintliga kravet innebär att om belåningsgraden (lånebelopp i förhållande till bostadens värde) är över 70 % ska bolånet amorteras med minst 2 % av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Om belåningsgraden är under 70 % ska lånet amorteras ned med minst 1 % per år tills belåningsgraden är 50 %. Därmed blir det möjligen nu istället 3 respektive 2 %.

Jag och fru Penning rycker på axlarna åt allt detta. Vi har vår egen amorteringsplan. Den innebär att vi amorterar ett rakt belopp månatligen, vilket just nu motsvarar 2,65 % av bolånen, tills vi når hälften av det belopp vi betalade för villan. Vi struntar i värdeändringar och marknadsvärde helt och hållet.

När vi når detta belopp om ganska exakt 10 år är det slutamorterat och vi växlar över till att spara dessa pengar istället. I Sverige behöver man i framtiden både modesta lån och en slant på banken. När vi väl säljer vår bostad så lär vi åtminstone inte gå minus heller.

Har du en amorteringsplan?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg