Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Skillnad


Jag har inga bevis för motsatsen men jag är villig att chansa - jag tror att vi fick ett liv, vi som lever. Och vi som är vid liv, vi vet heller inte för hur länge det varar. Samtidigt så mäter vi gärna våra liv utifrån en fantasifull måttstock som löper fram till kanske åttio eller nittio år. Att ett liv mäts är väl sin sak men att verkligen tro att den mäter helt rätt är en annan. Men människan organiserar och mäter på trots det oförnuftiga i det och glömmer för mycket av det enda som är verkligt - stunden i nuet.

Att mäta företeelser kring sitt liv är en tvivelaktig sysselsättning. Men det finns däremot mått och steg som är av värde, så som att förenkla sitt liv och ta bort så mycket det går av det som komplicerar. En hjälp till detta är att känna tacksamhet. Alla vinner på att känna tacksamhet över det vi har - det får behovet av att skaffa mer att blekna bort. Tacksamhet är liksom alltid tillräckligt. Och tacksamhet leder till förnöjsamhet vilket är en del i det lyckliga livet. Förnöjsamhet är inte alls kopplat till nya behov utan till känslan att ha tillräckligt och att känna frihet.

I ett enklare liv finns generösitet. Att ge bort din tid, dina pengar, dina talanger, din gästfrihet och vänlighet eller vad det nu må vara. Generösitet får oss att må bättre och det har en stor utväxling för ditt liv men också andras. Generösitet fungerar ihop med sparsamhet men inte med snålhet - däri finns en väsenskillnad.

Att vara upptagen har inget med ett enkelt liv att göra. Att ständigt vara upptagen är att nära en tidstjuv vid sin barm. Att vara där, att vara tillgänglig - det finns lyckans land. Lär dig att säga nej och mät ditt liv utifrån de saker som du faktiskt säger ja till - och det ska vara värt det.

Ralph Waldo Emerson citeras ibland för följande text:

Meningen med livet är inte att bli lycklig. Nej, det är att göra nytta, vara hederlig och medkännande - att det liv du levt har gjort skillnad.

Citatet rymmer mycket eftertanke. Att göra skillnad? Ja, jag tror också det. Att lyckan vi strävar efter finns i att göra skillnad för varandra. Egot finns här men det är dött - däri finns i förlängningen bara bittherhet och frågan om detta var allt.

Det är lätt att se självupptagenheten i vår samtid. Men det är bara att strunta i det och gå en annan väg - den att leva ett liv som gör skillnad.

Det sägs att Mahatma Gandhi en gång sa att vi ska vara förändringen i världen som vi vill se - be the change you want to see in the world. Detta är en förenkling av vad han verkligen sa, något som är synnerligen läsvärt:

We but mirror the world. All the tendencies present in the outer world are to be found in the world of our body. If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. This is the divine mystery supreme. A wonderful thing it is and the source of our happiness. We need not wait to see what others do.

Precis så. Vänta inte på de andra. Börja nu på egen hand. Det är värt det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg