Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Chilla daddy!


Rapporttider och jag skönjar en viss nervositet både bland proffs och amatörer - att investera är en roande aktivitet så länge som kapitalet visar tillväxt. När nu färgerna ska bekännas så finns det både himmelsblått och purpurrött på och mellan raderna. Det finns ingen entydighet denna gång utan marknaden ser blott blandade signaler. Att det finns en påtaglig trötthet i den uppåtgående trenden är dock tydlig - det glidande medelvärdet över femtio dagar har inte sett så slitet ut sedan maj månad 2015 då den förra rejäla sättningen påbörjades.

I Sparo:s synnerligen aktuella inlaga Dags att kliva av? är det enkelt att i kommentarsfälten skönja allt från skygglappar till illa dold ilska. Och dessvärre är det så med börsen eller som den ibland kallas - Mr Market. Mr Market är en irrationell och schizofreni natur med många diagnoser. Mr Market är ibland girig och emellanåt apatisk. Du ska inte lita på Mr Market trots att han finns likt djävulens detalj. Du ser honom varje dag i alla de affärer som görs på börsen just eftersom du aldrig någonsin kan avgöra om de görs rationellt via fundamenta eller på grund av rädsla eller girighet. Därför kan vi också ägna hur mycket tid som helst åt att försöka hitta orsaker eller röda trådar i varför börsen rör sig än hit eller dit - just eftersom det är fullständigt fruktlöst.

Att det finns vissa mönster över tid i kurvorna som vi kan använda oss av är en bättre, men samtidigt grovhuggen, möjlighet till analys. Att ta optimala beslut ser jag däremot som helt omöjligt - att titta på de bästa eller sämsta tio dagarna under en börscykel är mer en roande anekdot än metod att stödja sig på. För egen del har jag kokat ned min börscykelanalys i en enkel SMA50/SMA200 - sorterade i rätt ordning med rätt lutning samt helst ett index över dessa båda kurvor. Utsikten framgent liknar ett begynnande störtlopp.

Att konsolidera sitt kapital är viktigare än att öka det. Att sitta kvar med sina slantar i värdepapper i en nedgång och enbart hävda att alla nya inköp blir billigare är att göra det nog så enkelt för sig. Utan fundamenta har du ingen susning om detta blir verklighet. Att köpa billiga indexfonder över tid är absolut en fungerande metod - men ack så långsam. Att räkna är enkelt - tappa 25 procent måste du upp 33 procent, tappa 50 må du upp 100 - och så vidare.

Hur tråkigt det än må vara så investerar jag inte i utförlöpet. Jag har inte ens viktat om till råvaror, likt Sparo, utan jag sitter numera med 85 procent i Spiltans högräntefond - den ger mig någon hundralapp per dag. Detta är min kassakista för framtida investeringar som kommer att ta sin början när index når behagligare nivåer. Jag må vara en drama queen men samtidigt har jag en rejäl tråkighetsstämpel att leva upp till.

Tålamod må vara trist men om man ska rannsaka sig själva - om aktier och börs är ens enda och största intresse, vad går man då inte miste om i livet? Låt pengarna jobba men låt de göra det i lugn och ro. Och har du inte tidigare lärt dig att alla marknader förr eller senare går utför så kommer du att göra det. Eller som mina barn säger till mig - chilla daddy!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg