Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Smart pengar


Att vara sjuk är ett tillkortakommande - jag ligger efter med allt. Träning, finanspoddar och hemmafix. Men vad gör man när inte orken finns? Nu har jag åtminstone lagt mig i ett läge där jag mår bra men fortsätter att hosta. Som man säger på skånska - tradigt.

Det har varit svårt att tjäna pengar på börsen den senaste veckan. Många kalla fötter som rusar mot utgången, vad jag kan skönja. Jag gör vad jag kan för att bromsa utförlöpet i min egen portfölj men ett mindre tapp har det blivit. En sparad krona är också en tjänad krona och det kan också översättas till att en krona som ej gått förlorad är lika mycket värd som en tjänad sådan. Det var länge sedan jag var så defensiv som nu men det känns utmärkt. Med 13 procent i guld och silver som hedge och 80 procent i Spiltan Högräntefond samt resterande i ganska defensiva fonder ligger jag 8 procent plus i år.

Jag tror att vi kan tacka för kaffet för den här gången - men naturligtvis vet jag inte. Det är min magkänsla och den ska jag ta på allvar. Mitt månadssparande kommer fortsatt att investeras men relativt defensivt. Jag tar det lugnt och njuter av sommaren. Det ska bli intressant när, eller om, OMXS30 dyker under SMA200 under veckan som kommer. Sker detta så tror jag på en rejälare sättning - girighet och rädsla i en giftig kombination. Detta skedde exempelvis under augusti 2015 och triggade igång den nedgång som varade till juni 2016.

Många av dagens investerare har troligen inte varit med om en riktig börsnedgång. Detta är i sig intressant - jag tror att vissa ser sig så som bättre förare än genomsnittet vilket kan bli kostsamt. Något som jag har lärt mig och som är min enda, huvudsakliga investeringsregel - gå aldrig mot strömmen. Med detta menar jag ett eller flera övergripande index. Är vi på väg utför så håller jag fingrarna borta, helt enkelt. Det är den enda tekniska analys som jag tittar på - OMXS30 och SMA50/SMA200 - vilket enkelt låter sig göras hos exempelvis Avanza.


Det pratas ofta om vikten av att få direktavkastning från sina investeringar. Utmärkt, tycker jag - vinster ska delas ut till aktieägarna. Däremot bör man inte vara nitisk. Direktavkastning är i sig också att undvika förluster. Att sälja av och sedan återköpa är också en sorts direktavkastning. Att missa utdelningar ett eller flera år är inte nödvändigtvis illa. 

Att titta på börsen med lupp kan också vara kontraproduktivt. I detaljerna sitter missförstånden, inbillar jag mig. Jag har haft fel så många gånger att jag är rejält ödmjuk numera men ingen kan lura mig på den långsiktiga trenden. Jag gillar femårsgrafer, exempelvis. Här är Avanza kass men på Euroinvestor kan jag få en graf gratis, så som nedan - 5 år på OMXS30. Vad tycker du? Vart ska vi, tro?


Jag satsar på utför med några finfina tjurfällor på vägen. Tiden får bli min domare. Jag vill gärna att familjens slantar ska vara smarta pengar - att de investeras i de rätta tiderna. Naturligvis är det ett spel i sig som är hart omöjligt att vinna i alla dess delar. Det är också därför som jag fortsätter att nyinvestera med 1 procent av portföljens värde varje månad - pengar som jag inser kan blåsas bort hur enkelt som helst - eller inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg