Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bodrömmar


Det går bra nu för Sverige - nytt rekord åter för våra bolåneskulder där vi passerat tretusen miljarder kronor. Tillväxten på bolån ligger nu på ungefär 7 procent årligen.

Skåningarnas bostadslån rusar i höjden och på fem år har skulden ökat med drygt 30 procent. I min landsände är det kustremsan från Båstad till Vellinge som humoristiskt kallas Skuldkusten som leder bolåneligan. I Båstad ligger genomsnittsskulden på 4,5 gånger disponibel årsinkomst medan Vellinge har 4,75. Många som har köpt hus där under de senaste årens bostadsrally har betydligt större skulder än så. Det är vanligt med bostadslån på både tre och fyra miljoner kronor. Det motsvarar över sex årslöner - även för höginkomsttagarna i Vellinge.

I Skåne så är inte pendlingsavstånden så stora, åtminstone inte med bil. Det är därför fullt möjligt att köpa en villa endast 40 minuter bort från de skånska storstäderna i väst som har en helt annan värderingsnivå. Från Sjöbo till Malmö tar det exempelvis c:a 40 minuter och det är endast 20 minuters skillnad jämfört med Vellinge. Prisskillnaderna är groteska, enligt min mening.

247 kvadratmeter i Sjöbo för 3,7 miljoner
201 kvadratmeter i Vellinge för 7,1 miljoner
Gruppen som har de högsta lånen är unga familjer i storstadsområden som precis har köpt sin första villa. Minusräntan gör att efter ränteavdraget behöver de som köper bostäder bara betala en dryg procent om året i ränta. En villa i Båstad kostar nu i genomsnitt 4 miljoner kronor. Det är en prisuppgång på 26 procent bara det senaste året. I Vellinge kommun, med gräddhyllor som Höllviken, Skanör och Falsterbo, har snittpriset på villorna legat på 5,2 miljoner kronor de senaste tre månaderna. Lyxobjekt i Falsterbo ligger ute till försäljning för 25 respektive 30 miljoner kronor.

Att låna idag är billigt. Men hur kommer det att bli? Vad är en normalränta? Att den idag är historiskt låg är en sanning. Det pratas bland 'experter' om allt från 2 till 8 procent. När jag och frugan köpte vårt första hus låg den på 9 procent. Kalkylräntan hos bankerna ligger på mellan drygt 5 upptill 8 procent.

Bankerna lånar ju inte ut hur mycket som helst för att förverkliga bodrömmar - men svensken är kreativ. Medan bostadslånens tillväxttakt har stabiliserats kring 7 till 8 procent har konsumtionslånen dragit iväg. I juni nådde konsumtionslånen en årligt tillväxttakt på 9,4 procent, vilket är den högsta sedan 2008 visar siffror från Statistiska centralbyrån, och då talar vi om helt andra räntenivåer.

Ett möjligt realistiskt exempel kan vara ett lån på trehundratusen kronor med en amorteringstid på 10 år - ett sådant kan kanske kosta drygt 5 procent.

Var går smärtgränsen för dagen bolånetagare? Var går den för dig? Vår går nog vid en 8 eller 9 procent sedan blir livet rätt trist. En undersökning i SvD ger följande fördelning:

  • 11,5 % anger att den går vid 3 %
  • 17,5 % att den går vid 5 %
  • 19,6 % vid 7 %
  • 12,9 % vid 9 %
  • 38,5 % vid 11 % eller mer.
En del fnyser åt att amortera. Jag ser det inte så utan som en del i en diversifiering där den är den absolut säkraste investeringen. Att blunda för belåning bygger inga bodrömmar på sikt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg