Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Det ljuva livet


Det vanliga är att man tycker att budget, det är något väldans trist. Det är en förutfattad mening. En annan missuppfattning är att budgetering bara handlar om inskränkningar och restriktioner. Detta är också helt fel, dock med en liten fotnot - det underlättar en hel del om du spenderar mindre än vad du tjänar. Den stora sanningen är dock att med en budget så blir livet gott att leva med få eller inga ekonomiska bekymmer.

Så hur gör man? Jo, det enkla första steget är att ta reda på hur mycket pengar du har. Inte vad du tjänar varje månad - utan vad du har just nu. Hundra kronor? Tusen? Inga alls? Oavsett så är dessa slantar din startpunkt. En bra idé att skriva ned detta någonstans.

Efter detta första steg är nästa att ta reda på vilka ekonomiska skyldigheter du har. Vad behöver du betala för innan du får din nästa inkomst? Elräkningen är sen? Maten slut i skafferiet? Sonen behöver nya fotbollsskor? Alla är de jobb som dina slantar ska ta sig an.

Så, hur ska pengarna räcka? Nu börjar budgeteringen! Att dela upp hur dina pengar spenderas är en god idé. Ett förslag är följande:

  • Fasta räkningar - hyra, telefon och kanske internet.
  • Fluktuerande kostnader - kläder, restaurangbesök och bensin.
  • Årliga eller kvartal - bilförsäkring, julklappar och Radiotjänst.
  • Skulder - krediter, studielån, billån.
Troligen kommer du inte att komma ihåg allt med en gång. Så därför är det bra att under en eller ett par månader skriva ned varenda utgift du har. 

Med detta är fundamentet för en budget byggt. Du har en karta - den stora bilden. När du får din lön eller inkomst så titta på dina budgetkategorier och bestäm hur dina pengar ska fördelas mellan dem. Med en budget är det lätt att prioritera och att ta bort kostnader som inte är prioriterade. Med en budget är det så mycket lättare att hitta den sköna balansen mellan ekonomiskt ansvarstagande och det ljuva livet. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg