Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Månadssummering 2017 juli


Då var både min sommarsemester och juli månad till sin ände. Det har varit en spännande månad och en rutinmånad. Lagt om bolånen och förhandlat ränterabatt, satt en rabattkant i trädgården och sett börsen få panik och spasmer om vartannat. Jag bromsade fallet i tid och kan fortsatt åtnjuta en uppgång för året runt åtta procent. Jag ser i min grumliga spåkula ett slut på denna uppgång och litar på den. Onekligen spännande är det.

Månadens höjdare var diskussionen jag hamnade i kring klokskapet i att låna pengar och att köpa indexfonder för dem. Inte för att jag ska råda andra men jag säger dock ja till indexfonder men ett absolut nej till att låna till dem. Men folk jagar alltid genvägar, det är väl mänskligt i sig - därmed inte nödvändigtvis så klokt.

Månaden som passerat kan kallas mellanmjölk. Familjen Penning hade lite mindre intäkter än vad vi är vana vid och gjorde faktiskt ingen avsättning alls till guldhönan. Det huvudsakliga skälet var dock ett annat - det fanns inga idéer kring bra köp så jag lät det bero. Ett annat skäl var att jag har haft semester.

Kapitaltillgångarna steg med med magra 1,07% eller 8 566 riksdaler vilket är betydligt lägre än vad 2017 har bjudit på hittills. Trösten är att det trots allt gick upp.

Skulderna fortsätter så klart nedåt - att amortera är alltid en viktig del i en privatekonomi, enligt mig. Minskningen var 0,31% eller 8 270 kronor.

Skuldsättningsgraden blev denna månad 328% jämfört med 333% föregående månad.

Skuldkvoten är nu 347% jämfört med 348% föregående månad.

Räntekvoten är 4,75% jämfört med föregående månads 4,76%.

Prognosen för helåret får sig en justering igen. Kapitaltillgångarna ska nu enligt mål nå 25% i ökning på helåret och skulderna fortsatt ned med 4 %. Sedan start 2011 ska då 184 % nås i kapitaltillgångar och skulderna -18 %.

Balans mellan skulder och tillgångar kan möjligen nu nås 2024.

Så, nu börjar augusti på riktigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg