Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ny höstbudget


Vem ska jag tro på? Vem i hela världen kan man lita på? Gamla, rostiga slagdängor som passar i ett skakigt börsklimat. Ja, vad gör man? Lyssnade på börspodden och där vart det tumme ner. Mästerinvesteraren Kavastu och alla vårs Maggan Andersson gör tumme upp. Inte är det lätt att navigera mellan blindskär och strömmar. Kanske det är bäst att inte göra något alls? Förstärker mina indexfonder en gnutta, tror jag.

Att det är bra drag i svensk ekonomi fick vi ytterligare bekräftelse på när Konjunkturinstitutet på fredagsmorgonen publicerade sin uppdaterade prognos. Det verkar som om solen kommer att skina ett litet tag till. Tyvärr brister det i tillgången på kvalificerad arbetskraft samtidigt som arbetslösheten ligger på  närmare 7 procent. Att våra folkvalda i stort är så handlingsförlamade att stora delar av våra invandrade inte integreras på svensk arbetsmarknad trots att år efter år passerar är minst sagt ett underbetyg. Svaga löneökningar, lågt kostnadstryck i övrigt, en fortsatt förstärkning av kronan och låga inflationsförväntningar talar för att inflationen inte varaktigt når upp till inflationsmålet på 2 procent varken i år eller nästa år. Därmed lär heller inte reporäntan höjas förrän tidigast under senare delen av 2018 - en fortsatt drogad ekonomi, det vill säga.

Under de senaste dagarna så har jag och fru Penning gjort en budgetövning inför hösten. Våra riktiga sötebrödsdagar är över och vi behöver nu se över inkomsterna och deras vidare fördelning. Detta har vi gjort i You Need A Budget och för augusti så är budgeten färdig - dock något mer kostsam jämfört med beräknade intäkter. Vi fördelar ut med jämna hundralappar per post och då blir det en sådan effekt.

Fördelningen är så som Lyxfällans budgettavla och ser framgent ut så här:
  1. Boende 8 500 kronor
  2. Mat 8 400 kronor
  3. Transport 8 100 kronor (här ingår sparande till nya bilar)
  4. Kläder 8 00 kronor
  5. Sparande 23 600 kronor (här ingår amorteringar och semestersparande)
  6. Övrigt 16 400 kronor 
  7. Lån 0 kronor
Jämför vi denna budget med senaste säsongen av Lyxfällan och deras deltagare är fördelningen i genomsnitt:
  1. Boende 12% (vår 13%)
  2. Mat 13% (vår 13%)
  3. Transport 9% (vår 12%)
  4. Kläder 2% (vår 1%)
  5. Sparande 0% (vår 36%)
  6. Övrigt 27% (vår 25%)
  7. Lån 37% (vår 0%)
Det ter sig väldigt lika men med en väsentlig skillnad - alla kostnader för lån ligger hos oss på sparande. Sådan är konsumtionens grymma baksida, att allt du shoppar på krita lånar du av dina framtida inkomster. 

Det ska bli spännande att se hur det går. Hur ser din höstbudget ut?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg