Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Robotkorg


Inte ska du ha alla dina pengar i samma korg när du likt mig är en fritidsinvesterare. Tid i tillräcklig omfattning finns inte för mig att i de rätta ögonblicken sälja eller köpa. Familjen Pennings investeringar och sparande påminner lite om vad en ekorre gör inför vintern - gömmer en nöt här och en annan där. En liten skillnad är möjligen att vi inte glömmer bort vissa gömslen. I all sin enkelhet har vi följande sparanden:
  • Amortering bolån
  • Sparbuffert för småkriser
  • Bilsparande
  • Investeringssparande aktier
  • Barnsparande
  • Robotsparande (!)
  • Studielån amortering
  • Sparlån/Lendify
  • Svanenmärkt sparande
Och vad är nu detta sammelsurium? Och vad gör amorteringar bland sparandet? Jo, i min sparvärld ingår alla amorteringar. De minskar våra räntekostnader och själva amorteringen ingår i sparmålet. Detta innebär att när räntekostnaden minskar så ska dessa pengar som 'sparas' investeras på annat sätt. Så som kommunicerande kärl. Och när ett lån är färdigbetalat får amorteringspengarna nya uppgifter. Närmast till hands är mitt studielån som är färdigbetalt under sommaren 2018. Detta frigör då c:a 1 800 kronor till annat sparande.

Vi har inget toksparande i buffertar - de avkastar för lite och vid riktiga kriser så kommer vi att tvingas sälja av andra investeringar. I bufferterna ingår sparande för småkriser typ en trasig diskmaskin eller en dyrare reparation. Vi har exempelvis pratat om att byta ett golv men då ingår inte detta in denna buffert utan då måste vi målspara ytterligare. Antagligen blir det inget nytt golv - kanske inte så viktigt, egentligen? Vi sparar också separat till barnen vilket egentligen inte är deras pengar - vi sparar där för att kunna hjälpa eller stötta våra barn i framtida behov. Som jag nämnt tidigare sparar vi inte till våra barn och det med goda skäl efter inte minst empiriska studier i vän- och släktkretsar - ingen lär sig något genom att bara få utan motprestation.

Några slantar ligger ute till utlåning via Sparlån och Lendify. Lite spännande och samtidigt märkligt - jag leker bank och de som lånar hamnar i Lyxfällan. Ser faktiskt fram emot ett avsnitt i den serien där Lendify dyker upp bland skulderna. 

Min senaste lilla äggkorg är ett påbörjat sparande i Svanenmärkta produkter. Inte tvål eller diskmedel utan fonder. Jag tror att detta är framtiden och i den bor konsumentmakten. Läs gärna mer här. Jag inleder mitt sparande i Handelsbankens Hållbar Energi. Fonden placerar globalt i företag som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, häribland företag som positivt kan bidra till effektivare energianvändning genom bland annat alternativa energikällor eller miljöteknik.

Men robotsparandet då? Jo, där tokstartade jag med Avanza Auto och Nordnet Robosave för att det verkade spännande. Jag läste ju inte på någonting alls förrän Jan Bolmeson tog tag i frågan på sin blogg Rika Tillsammans. Jan är ju en äkta trist och klok investerare, likt George Bol, som är påläst och gör grundliga undersökningar - vilket jag och många andra kan ta till oss på hans blogg. 

Efter att läst Jans inlägg så kommer jag nu att även ta in Lysa och omfördela från Avanza Auto. I Robosave behåller jag en liten månatlig investering. Däremot ligger barnsparandet kvar i Avanza Auto - tills vidare. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg