Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Säljare i dräkt


Ja, nu var det söndag och jag tänder på en brandfackla och slänger in i debatten - jag tycker så illa om fastighetsmäklare. Det har jag gjort länge mycket beroende på att det är en bransch där mången lycksökare och lismare satt sitt avtryck. Och jag bryr mig ärligt talat inte om ifall att någon känner sig trampad på foten - men idag är en fastighetsmäklare en säljare och inte en opartisk mellanhand för att verka för både säljare och köpare. Detta är en ren papperstiger och kvalificerad tjurbajs. Att branchen gärna pratar sig blå om just opartiskheten hjälper inte - för den existerar inte.

Mäklarna älskar att framställa sig som helt neutrala och som opartiska förmedlare mellan köpare och säljare. Det är en image som hela mäklarkåren odlar för att skapa förtroende hos bostadsköparna. Men mäklaren är inte och kan aldrig vara en neutral eller opartisk person. Mäklaren är säljare. Mäklaren arbetar på säljarens uppdrag för att sälja bostaden till högsta möjliga pris. Och i den säljprocessen är det mesta uppenbarligen tillåtet.

Rekordmånga bostadsmäklare anmäls dessa dagar. Det handlar om lockpriser, rena lögner eller att mäklaren inte gör sitt lagstadgade arbete. Det är däremot inte lätt att hitta listor på mäklare som blivit varnade - det vill inte ens Fastighetsmäklarinspektionen visa upp på ett tydligt sätt på sin hemsida. Hittills i år har 368 anmälningar kommit in. Det ska jämföras med 296 anmälningar samma tid i fjol, och 416 under hela 2016. Det tyder på en allt smutsigare och oseriös bransch.

Oavsett är det bra att veta nedan:
  • Mäklaren ansvarar personligen för förmedlingsuppdraget. Mäklarföretaget har inte något ansvar för förmedlingen.
  • Det är säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden.
  • Säljare och köpare ska få en förteckning över spekulanter och bud när mäklarens uppdrag är slutfört.
  • Inga bud är bindande.
  • Muntliga avtal om att köpa en fastighet är inte juridiskt bindande.
  • Mäklaren är skyldig att ge köparen skriftlig information om vad undersökningsplikten innebär.
  • Mäklaren kontrollerar normalt inte fastigheten eller bostadsrätten, eller om säljarens uppgifter om objektet är korrekta.
  • En spekulant har rätt att ange villkor i sina bud, till exempel tidsbegränsning.
Jag anser att mäklararvodena är hutlösa i de flesta fall. Så varför anlita en? En borätt som går för exempelvis 2.5 miljoner kan utan större insats ge mäklarfirman 70-80 tusen kronor. Är det inte bättre att behålla dessa pengar själv? Det finns information en googling bort. Man kan få hjälp med det nödvändigaste så som budgivningar, blanketter och kontrakt för exempelvis femtontusen kronor - oavsett bostadens försäljningspris.  

Stylade herrar och damer i kostym och dräkt samt bländvitt leende, så som många mäklare visar upp sig, är så pinsamt fejkat. Det är nära på fotomodellvarning ibland. Eller vad säger du

En mäklare är säljare till etthundra procent och skiljer sig inte på något sätt från en TV-försäljare eller en bilhandlare. Samma skrot och korn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg