Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Gott slut och en godare början


Nu är det dags att avrunda året. Det är ju en ren konstruktion att ett år tar slut och ett nytt tar vid. Men för en del människor kan det innebära ett startskott för träning, hälsa eller en bättre ekonomi. För egen del gör jag ett finansiellt avslut vid årsskiftet för att jämföra över tolv månader men det finns många modeller som troligen är bättre, så som ett rullande tolv eller trettiosex.

Det är något som exempelvis Premiepensionsmyndigheten borde tar efter då de visar sina fonder idag hur de gått under ett år, så som 2017. Jag hade hellre sett ett rullande tolv här.

Pensionen är en viktig del i din privatekonomi, något som många yngre förbiser. Men efter arbetslivet så har du kanske trettio år till att leva - eller mer. Var dina pensionspengar arbetar kommer att innebära markanta skillnader över tid. Bedragare har ju insett att med många passiva pensionssparare och därmed mycket pengar så räcker det med att stjäla en promille för att bli mångmiljonär. Alltför många människor glömmer bort sina pensionspengar, vilket är märkligt. Allra förvaltade ungefär 20 miljarder kronor när de gjorde sina affärer 2015. I dagsläget förvaltar Solidar nära 25 miljarder åt 130 000 kunder. Bakgrunden till den stora mängden kunder är densamma. Spararna har inte valt fonden själva utan jagats in av telefonförsäljare som förmodligen riktat in sig på en ointresserad målgrupp som inte ifrågasätter dålig avkastning. Alla vill ha dina pengar - men du borde vilja ha dem mer.

Men nog om det. Fortfarande är det 2017. Lev vidare i nuet och titta inte bortom det. Framtiden kommer i sinom tid, Gott Nytt År och behåll tillförsikten och förnöjsamheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg