Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Demokrati och det svaga medborgarskapet


Jag har, av förklarliga skäl, varit med ett tag. Exempelvis så har jag röstat i ett stort antal riksdagsval genom åren. Det finns ju en uppsjö av epitet på politisk hänvist och enligt mig är många av dem ganska meningslösa - inte minst det som kallas vänster eller höger. Jag kan tycka att den gjort sitt. En bra anledning till det är att jag anser att sakfrågor är viktigare än en ideologi eller om något anses vara konservativt eller socialistiskt. En annan är att anarkister och fascister är samma skrot och korn - de vägrar det demokratiska samtalet och vill bara omstörta vårt samhälle och bör inte få finnas med i några sammanhang alls. De är helt enkelt slödder i sin renaste form.

Den regering vi har idag, som består av en blek socialdemokrati och ett parti utan förmågor, anser jag vara den svagaste och mest inkompetenta jag upplevt under mitt vuxna liv. Det tragikomiska är att jag förvånas om och om igen kring flertalet ministrars inkompetens, feghet och irrelevans. Kanske jag haft fel i att det krävs mer än svada och undvikande retorik för att kunna leda landet? Numera ifrågasätter jag faktiskt både IQ och sunda vätskor hos ett stort antal ministrar - är de inte helt frankt korkade i många fall?

Dessvärre har även oppositionen visat sig vara klent begåvade. Det finns då ingen jag vill ha till minister i det lägret heller. Hellre då något helt oprövat kanske?


Jag funderar emellanåt på det svenska medborgarskapet - varför har man tillåtit att det gått grov inflation i detta? I Sverige krävs inget alls mer än att bott här i fem år, kan styrka sin identitet, är över arton år, ostraffad och fått permanent uppehållstillstånd. Är det ens rimligt? Dessutom räcker det med PUT för att erbjudas utbildning, sjukvård och ekonomisk trygghet. Vore det inte rimligt att avkräva viss kunskap kring svensk historia, politik, geografi och andra samhällskunskaper?


Du får rösta i svenska val så som svensk medborgare - du får alltså vara med och bestämma landets ledning och inriktning och egentligen inte veta något alls. Detta berör många människor och så även människor födda här. Borde man inte kräva någon form av kunskap för att få rösta?

Du kan bli svensk medborgare utan att ens vilja ha en demokrati. Du kan rösta i svenska val utan att kunna språket, utan kunskap kring demokratins historia, logik och funktion, utan deltagande i debatten eller ens samhällslivet. Du kan avgöra samhällsstyret utan att ens vilja ha det.

Kunskapen kring alla rättigheter som finns i Sverige är lätt att få tillgång till av alla som finns här i landet. Men var finns kraven på vad en demokrati har på oss alla? En fungerande demokrati garanteras bara av en kunnig och utbildad befolkning - det som en gång faktiskt fanns inom socialdemokratin, det som kallades folkbildning, men som nu helt glömts bort.


Demokrati är en skör växt. Demokrati kan aldrig garanteras utan måste värnas. Så varför har vi denna slappa inställning? Mitt svar är våra politiker - de är en besvikelse, både denna regering men också den förra.

Det handlar om samhällsekonomin och det handlar om samhällskontraktet. I år är det valår - jag tror att det blir en rysare och en fars i en giftig kombination.

Läs även andra bloggares åsikter om , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg