Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Förundran


Känner även du att du har för lite tid? Då visar forskning att det går att förändra. Svaret har antytts i åtskilliga rapporter - och ändå är det oväntat. Om du vill känna att du har mer tid så sök förundran!

Vi är i början av ett helt nytt år. Året i sin linda, i sin blöja. När vi tar av blöjan, då lär sig året att gå. Nu tar året oss i handen och undrar vart vi ska. Kanske vi ska gå dit vi brukar? Visa året tvättmaskinen eller diskmaskinen och de långa Borde-listorna i våra egna huvuden? Eller så kan vi istället ta det nya året i handen och gå ut och söka förundran.

Forskning publicerad i Psychological Science berättar om ett experiment där man frågade studenter hur mycket tid de hade över. Hälften fick först titta på filmer som väckte förundran - vattenfall och rymd och sådant. Och de som blivit hänförde uppgav sedan att de hade mer tid över i sina liv än de andra.

I tidskriften Modern Psykologi skriver Sara Hammarkrantz om en fantastisk forskning att hänförelse stärker vår önskan att hjälpa andra. Och det är suveränt då andra studier visar att sådan empati utmärker de mest effektiva arbetsteamen i världen. Så att om du känner att du inte är tillräckligt effektiv så kan du göra så som vi oftast gör - försöker att göra allt lite snabbare, be din kollega eller ditt barn att skynda sig. Eller så kan du möta blicken och följa den så långt in som det behövs för att bli påmind om att du just nu tittar in i ögonen på ett mirakel.

För tid är relativt. Det är inte dess mängd utan hur djupt vi upplever den som bestämmer om den är tillräcklig eller inte. Vi har lärts att skynda oss, vi är formade av ett industriellt framgångsrikt samhälle. Vi har presterat oss jäkligt långt bort från den leriga medeltid som vi har i vår genetiska rygg. Och det var bara några ynka generationer sedan som vi till sist byggde bort korsdragen.

Men nu sitter vi där i våra soffor och det största hotet mot vår hälsa är inte korsdrag eller korsfarare eller rovdjur utan stressen och ensamheten. Och dessa båda uppkommer för att vi är så duktiga. Och båda dessa minskar när vi tar oss själva på allvar och inser att vi är värda så mycket mer än att hinna med allt.

Så dagens uppdrag är att söka förundran! Ta med dig dina barn och din gamla farmor när du ändå håller på och ge inte upp! Och i nästa lönesamtal, kräv att få nästa ökning utbetald i förhöjd förundran. Om chefen ser frågande ut så lägg fram de senaste rönen om förundran på bordet och framförallt - var klädd i stor hatt. Underskatta aldrig stor hatt - om skrattanfall uppstår så kom ihåg att det inte är en tävling, inte alls så att den som skrattar sist vinner utan den som får någon annan att göra det.

Ta ansvar. Var rationell. Följ din längtan. Sök förundran för jag lovar att även om dina kollegor och chefer lärts upp i konsten att se nöjda ut fastän det är lite småtrist - så längtar även de efter fler vattenfall i vardagen. Underskatta inte förundrans betydelse för ett lukrativt liv, underskatta inte stor hatt och ge inte upp - förändring tar tid. Ge inte upp utan ge istället bort din längtan på ett silverfat.

Bob Hansson från Tankar för dagen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg