En resa i fjärran land är nu till sin ände. Ja, det har ekat tomt i bloggraderna då jag saknat både internät och roaming på de platser jag varit tillsammans med familjen. Fast egentligen har jag inte direkt
saknat något utan upplevt nya, ovanliga och märkliga skeenden i det innersta av Afrikas kontinent. Det fanns dock vissa brister för en geniun javakonsument som jag - drägligt kaffe.
För även om vi inte odlar råvaran så har vi svenskar både finsmak och djupa kunskaper kring hur ett ädelt kaffe ska te sig. Det tråkiga för många av de länder som odlar kaffebusken är att de själva inte förädlar produkten utan enbart exporterar det torkade råkaffet - de kan därför heller inte bygga upp kunskap kring den slutliga produkten.
Jag har lärt mig en hel del om kaffe den senaste månaden som jag inte visste trots ett över trettioårigt inmundigande av drycken. Jag visste inte att kaffeträdet har sitt ursprung i just Afrika och inte Sydamerika. Jag visste inte heller att de röda frukterna rostas under exakt temperatur och minut beroende på om det ska bli ett ljust kaffe eller starkt. Inte heller att koffeinet i frukten är ett skydd mot fåglar och andra djur som moder natur har skapat genom evolutionens årtusenden. Vad jag definitivt inte visste var att ju starkare kaffe desto mindre koffein i drycken.
Odlandet av kaffe är under stress av klimatförändringarna samtidigt som allt fler människor får upp ögonen för drycken vilket torde höja priset på kaffe framgent. Kan det tänkas vara en god långsiktig investering? Jag kan inte se att det är helt enkelt som att bara köpa certifikat eller minifutures - för vad är egentligen ett kaffepris? Vad är det jag köper för råvaror?
Det finns nämligen i huvudsak två olika arter som används för kaffeframställning -
Arabica och
Robusta. Arabica är den viktigaste och mest populära av de kommersiellt odlade kaffearterna. Arten härstammar från Etiopien. Den står idag för drygt tre fjärdedelar av den globala kaffeproduktionen. Arabica är mer svårodlat och ger en mindre skörd än Robusta, vilket, tillsammans med den godare smaken, har resulterat i att Arabica är den dyrare av de två kaffesorterna. Ett annat av Arabicas kännetecken är att den innehåller lite koffein relativt till andra kaffesorter. Då koffein är det ämne som ger kaffe den bittra smaken är Arabica därför den minst bittra kaffesorten. Robusta har sitt ursprung i centrala Afrika men majoriteten av världens Robusta-odlingar finns idag i Vietnam dit arten introducerades i början av 1900-talet. Robusta är lättare att producera och ger större skörd än Arabica-bönan, vilket gör den billigare att producera. Efter att den har rostats får den en fyllig smak med distinkt jordig karaktär, men på grund av det högre koffeininnehållet är den också mer bitter än Arabica-bönor. Robusta har ungefär dubbelt så mycket koffein som Arabica. Robusta används i regel för att späda ut Arabica-bönor i billigare blandningar.
Om jag skulle investera i Kaffe vill jag nog kunna göra det mer specifikt - och då i antingen Arabica eller Robusta. Kan man det? Är det möjligt? Även ekologiskt kaffe är i sig intressant, anser jag.
Jag älskar mitt kaffe. Jag är övertygad om dess fortsatta framgång i vår värld. Men att investera i råvaran är en svårare manöver.
Läs även andra bloggares åsikter om
Investera,
Motivation,
Upplevelse,
intressant?
Kommentarer
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.