Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Känn din råvara


En resa i fjärran land är nu till sin ände. Ja, det har ekat tomt i bloggraderna då jag saknat både internät och roaming på de platser jag varit tillsammans med familjen. Fast egentligen har jag inte direkt saknat något utan upplevt nya, ovanliga och märkliga skeenden i det innersta av Afrikas kontinent. Det fanns dock vissa brister för en geniun javakonsument som jag - drägligt kaffe.

För även om vi inte odlar råvaran så har vi svenskar både finsmak och djupa kunskaper kring hur ett ädelt kaffe ska te sig. Det tråkiga för många av de länder som odlar kaffebusken är att de själva inte förädlar produkten utan enbart exporterar det torkade råkaffet - de kan därför heller inte bygga upp kunskap kring den slutliga produkten.

Jag har lärt mig en hel del om kaffe den senaste månaden som jag inte visste trots ett över trettioårigt inmundigande av drycken. Jag visste inte att kaffeträdet har sitt ursprung i just Afrika och inte Sydamerika. Jag visste inte heller att de röda frukterna rostas under exakt temperatur och minut beroende på om det ska bli ett ljust kaffe eller starkt. Inte heller att koffeinet i frukten är ett skydd mot fåglar och andra djur som moder natur har skapat genom evolutionens årtusenden. Vad jag definitivt inte visste var att ju starkare kaffe desto mindre koffein i drycken.

Odlandet av kaffe är under stress av klimatförändringarna samtidigt som allt fler människor får upp ögonen för drycken vilket torde höja priset på kaffe framgent. Kan det tänkas vara en god långsiktig investering? Jag kan inte se att det är helt enkelt som att bara köpa certifikat eller minifutures - för vad är egentligen ett kaffepris? Vad är det jag köper för råvaror?

Det finns nämligen i huvudsak två olika arter som används för kaffeframställning - Arabica och Robusta. Arabica är den viktigaste och mest populära av de kommersiellt odlade kaffearterna. Arten härstammar från Etiopien. Den står idag för drygt tre fjärdedelar av den globala kaffeproduktionen. Arabica är mer svårodlat och ger en mindre skörd än Robusta, vilket, tillsammans med den godare smaken, har resulterat i att Arabica är den dyrare av de två kaffesorterna. Ett annat av Arabicas kännetecken är att den innehåller lite koffein relativt till andra kaffesorter. Då koffein är det ämne som ger kaffe den bittra smaken är Arabica därför den minst bittra kaffesorten. Robusta har sitt ursprung i centrala Afrika men majoriteten av världens Robusta-odlingar finns idag i Vietnam dit arten introducerades i början av 1900-talet. Robusta är lättare att producera och ger större skörd än Arabica-bönan, vilket gör den billigare att producera. Efter att den har rostats får den en fyllig smak med distinkt jordig karaktär, men på grund av det högre koffeininnehållet är den också mer bitter än Arabica-bönor. Robusta har ungefär dubbelt så mycket koffein som Arabica. Robusta används i regel för att späda ut Arabica-bönor i billigare blandningar.

Om jag skulle investera i Kaffe vill jag nog kunna göra det mer specifikt - och då i antingen Arabica eller Robusta. Kan man det? Är det möjligt? Även ekologiskt kaffe är i sig intressant, anser jag.

Jag älskar mitt kaffe. Jag är övertygad om dess fortsatta framgång i vår värld. Men att investera i råvaran är en svårare manöver.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg