Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Indexkramare


Om du, liksom jag, saknar tid att ägna dig åt trading - vad gör du då? Du kanske gör som just jag gjort -försöker hinna med det ändå på fikaraster eller efter jobbet. Ju större risker desto viktigare att ha ögonen öppna. Tittar jag historiskt så är min egen börskurva bitvis fantastisk men på fem år har jag inte presterat bättre än index - trots köp och i sälj i parti och minut. Bortsett ifrån att tiden inte räcker till, det är fullt möjligt att jag helt enkelt är för dåligt rustad för börshandel.

Slit och släp ledde mig till?
Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat. Så är det. Det finns faktiskt en liten synnerligen läsvärd bok med det namnet, dessutom. Och jag vill inte syssla så mycket med annat utan ägna mig mer åt att leva. Så går mitt resonemang och jag har vidtagit åtgärder - jag handlar modest med aktier numera och nettoköper fonder i större utsträckning. Med en avvägd mix av passiva indexfonder och aktiva globalfonder låter jag mig följa med strömmen. I den pott som är den gamla ursprungliga Guldhönan finns två fonder i en jämn fördelning:

  1. Coeli Global Selektiv 
  2. Länsförsäkringar Global Indexnära.
Hönan är inte längre ensam i hönsgården utan det finns mera, så som Alvestaglass, Escapat och Urban Green - tillsammans ungefär 6 procent av kapitalet. Därtill finns Spiltan-aktien med c:a 5 procent. Sparande i Lysa finns också samt både Sparlån och Lendify. Sammantaget så är sparandet ur mitt perspektiv väldigt passivt - det finns inte mycket som jag behöver ägna mig åt. Och jag ligger 4 procent plus hittills i år vilket jag känner mig nöjd med. 

Min fånigt enkla slutsats - som passar mig - är att livet är viktigare än att tjäna ännu lite mer pengar. Hur värdera insatsen kontra utfallet? Jag duger nog bäst som passiv sparare. Och så hinner jag med lite mer kul.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg