Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Memento mori


För ett litet tag sedan så skrev jag ett inlägg om det som kallas stoicism. I grunden är detta en filosofi som eftersträvar självbehärskning och frihet från starka känslor. I mer allmän och modern tappning handlar det mer om sinnesfrid och jämnmod. I vårt stressade och stressande samhälle finns det insikter att finna här.

Mental träning är idag alltmer ifrågasatt - hjälper den oss att bli bättre? Vi har ju aldrig mått sämre någonsin trots alla metoder, tekniker och träning. I ropet är att vi behöver förstå de tre principerna först för att kunna bli vår fulla potential. De tre principerna, som initialt lätt kan ses som flummigt, handlar om att vi har livet, medvetandet och tankarna med oss i allt vi upplever - allt skapas inifrån och vi lever alla i parallella verkligheter. När denna insikt levereras till oss förstår vi också att vi har all makt i världen att bli, göra och uppleva precis vad vi önskar - det är magiskt och samtidigt lite löjligt. Eller så som föreläsarna i ämnet - Thomas Lydahl och Dennis Westerberg - benämner fenomenet: tänk om vi hade vetat det här tidigare. Jag vill varmt rekommendera podden oavsett vem du är - och hur du mår.

De tre principerna är inte en metod eller teknik - utan en kunskap. Tänk hur blåslagna vi alla blivit utan kunskapen kring gravitationen? Detsamma gäller här - de tre principerna är fundamenta kring hur vi människor fungerar, allihop. Vårt psykiska välmående behöver inte bli det minsta tilltufsat med denna kunskap.

Det är möjligt att slippa ifrån din stress, nervositet och oro, bibehålla din glädje, passion och glöd, också i svåra stunder. Du har förmågan att försäkra dig om att ta rätt beslut, även i pressade situationer.Du kan prestera som allra bäst, även i avgörande ögonblick. Och du kan erhålla både lycka och framgång varhelst du är.

De tre principerna är berättelsen kring hur vi fungerar. För egen del tycker jag om att komplettera denna med egna små minnesregler. Tekniker är inte fel på något sätt - däremot att tro att de kan ersätta de tre principerna är inte tillbörligt då dessa är fundamentala. Mina minnesregler innehåller följande:

  • jag klandrar inte eller är nedlåtande mot mig själv. 
  • enkelhet är bra - komplicerar inte tankar eller funderingar.
  • långsamhet - det som inte är värt att göra i maklig takt är inte värt det alls.
  • positiv - en negativ tanke eller fundering har en tvilling som är tvärtom.
  • förnöjsamhet - jag har det prima.
  • vänlighet - en billig investering i mina medmänniskor.
  • medkänsla - empati är grundläggande för oss i vår mänsklighet

Det här fungerar för mig och är inte några regler. Men de påminner mig om hur jag vill ha det för att må som bäst.

Och här kommer stoicism in som har förhatliga tekniker och metoder med sig - hur går det ihop med de tre principerna? Alldeles utmärkt! Grundlagar kan alltid kompletteras med stöd eller hjälp.

Let us prepare our minds as if we’d come to the very end of life. Let us postpone nothing. Let us balance life’s books each day. … The one who puts the finishing touches on their life each day is never short of time. 

Seneca

Dagens tanke kring stoicism följer nu.

Memento mori - du kan lämna livet precis nu. Så vad ägnar du dig åt? I stoicismen anses det bra att veta vad man pysslar med, vad man tänker kring och vart man är på väg. Det är i sig ett bra test när vi far runt och är stressade och upptagna - om någon frågade dig i denna stund: vad gör du? vad tänker du på? Vad skulle du svara? Vi bör alla veta varför vi är upptagna och vad vi tänker kring. För om inte - varför gör vi det överhuvudtaget?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg