Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Pensionsräddaren


Det kryper in digitala pensionsbesked dag för dag - SPP, AMF, Collectum. Min tjänstepension är minst sagt spretig. Ett långt arbetsliv med en mängd olika arbetsgivare ger mig en diger lista av pensionspengar hos nästan lika många aktörer. Och jag med min spretiga pension har valt att prova Pensionsräddaren via Sparguiden som vann pris som årets oberoende rådgivare och Blåslampan 2017.

Konsumentpriset Blåslampan delas varje år ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Det ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på Råd & Rön. Priset delades i år ut av konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund.

Juryn motiverade priset så här:

På en marknad där de flesta rådgivare i själva verket är säljare utmanar Småspararguiden modigt finans- och pensionsbranschen. Genom att peka på orimliga villkor och finansiella produkter som bara gynnar de som säljer dem ställer de marknadens aktörer mot väggen. De sätter alltid spararnas intressen främst och ger på ett enkelt och informativt sätt vägledning som underlättar inom ett område som för många är svårt att förstå. Och med handfasta råd och användarvänliga tjänster ger de oss alla chansen till ett bättre sparande. Mer pengar och pension till dig och mig och större press på branschen att erbjuda prisvärda och bra sparprodukter!

Att nyttja tjänsten är enkelt och görs på hemsidan. Villkoret är att om jag sparar minst 20 000 kronor fram till 65 års ålder så kostar det 590 kronor. Vill du ändå inte betala så nöjer de sig med feedback på tjänsten. Det är synnerligen rimligt.

Det är enkelt att göra detta, bara att logga in på Min Pension och skriva ut varje sida - allmän pension, tjänstepension och privat pension - så som PDF:er och ladda upp på deras hemsida. För priset 590 kr kommer du få en rapport skickad till din mailadress som beskriver hur du kan ändra ditt pensionssparande för att vara i linje med våra allmänna råd med maximalt med aktier och minimalt med avgifter.

Jag, som tycker att jag har hyfsad koll, fick en viss chock när jag erhöll rapporten. Under de kommande femton åren skulle jag, om jag följer råden, spara över tvåhundratusen kronor. Hur man räknat kan läsas här men i korthet tittar man på hur mycket du kan spara till pension med idag jämfört med vilket sparande som vore bäst. Dessutom så räknas bara de pengar med som du har sparat ihop hittills och inte de pengar som staten och din arbetsgivare kommer att betala in i framtiden. Detta innebär då att det automatiskt blir en underskattning av hur mycket du kommer att spara.

Man räknar också bara fram till din 65-årsdag. När du går i pension kommer ditt sparande fortsätta påverkas av avkastning och avgifter vilket gör att även där underskattas besparingen. Pensionsräddaren utgår vi från att alla aktiefonder i snitt kommer att ge 6% avkastning och alla räntefonder kommer att ge 1% avkastning - före avgifter och inflation.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg