Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Skumrasket


Det är mer än nådigt irriterande att se hur de så kallade snabblånsbolagen låter oss skattebetalare stå för notan när dessa slentrianmässigt godkänner lån och sedan slussar problemen vidare till Kronofogden. De som förut kallades SMS-lån är numera benämnda snabblån och är många gånger betydligt större än de några tusenlappar som var vanligt tidigare. Den effektiva räntan kan ligga på tusentals procent - och är inte det ocker så vet jag inte vad det är. Tidigast i september i år träder lag i kraft att räntan får uppgå till högst referensräntan plus fyrtio procent vilket fortfarande är förfärande dyrt - inte minst då de som tar lån av denna typ knappast är ekonomiskt välbeställda.

Jag har i princip slagit in kunskapen i huvudet på våra barn - ta aldrig, aldrig, aldrig snabblån. Svälj hellre stoltheten och ring till pappabanken. Lura inte er själva med enkelheten i att ta ett lån då ni hamnat i behov av en slant extra. Jag tror att det gått fram, faktiskt.


Ett bolag som nog de flesta känner till är Klarna och som också har många klagomål på sig. De använder sig av tvivelaktig teknik med bland annat direktbetalningar och delbetalning som förval. Det är enkelt att köpa på kredit men om du inte betalar i tid hamnar du snabbt hos Klarnas egna inkassobolag. Stora delar av intäkterna kommer från påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor. Carolina Neurath synade dem under 2014 här.

Använd inte Klarna, det har jag tutat i mina barn. Se till att betala direkt - inga fjorton dagars frist, inga delbetalningar och absolut inga betala senare. I korthet - gör det inte!


Något helt annat. En god vän till mig som under många år arbetat 75 procent med en ganska låg lön och sedan dessutom varit arbetslös i tre år - han har nu äntligen fått ett jobb igen. Han berättade då för mig att han tog just detta arbete för att detta också var 75 procent i arbetstid. Han tyckte det räckte och var lagom. Jag funderade då lite kring två saker: dels varför gör inte jag så? samt vad innebär detta förfarande för pensionen?

 Efter lite research kom jag fram till följande:

  • ju lägre lön du har desto mindre förlorar du i reda pengar
  • ju längre du arbetar deltid desto lägre blir pensionen

Ja, inga svåra beräkningar egentligen då de ter sig förnuftiga, eller hur? Alecta har gjort en djupdykning i ämnet kallad Deltidsfällan - läs den gärna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg