Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Vän till visdom


Ytterligare ett inlägg i den personliga utvecklingens anda - eller som jag ser det: en investering i dig själv. Det är inte bortkastad tid att läsa detta. Välj sedan att förkasta eller fördra.

Notera att personlig utveckling inte är detsamma som mental träning. Den senare handlar om att försöka träna mentala processer. Målet är att kunna må och fungera bättre. Denna kan exempelvis bestå av avspänning och avspänd koncentration. Mental träning är under viss press dessa dagar - ifrågasättandet är om det verkligen fungerar över tid? De tre principerna är, enligt mig, en bättre väg att gå.

Personlig utveckling är enklare, det är allt som får dig att utvecklas som person. Det är de saker som gör att du får mer kontroll över dig själv och ditt liv - känslor, inre harmoni och balans. Men kan man kontrollera känslor? Nej, det kan man inte - jag pekar åter mot de tre principerna. Däremot kan personlig utveckling hjälpa dig med att bli ditt bästa du.

I personlig utveckling kan filosofi ingå. Filosofi, från grekiskans philosophía (φιλοσοφία), Vän till visdom, är en intellektuell disciplin som kritiskt studerar de mest grundläggande frågorna. Vad jag skriver om här är en inriktning - stoicism. Stoicism, från grekiskans stoa poikile pelarhall, är en filosofisk riktning från antikens tidevarv som bland annat eftersträvade självbehärskning och frihet från starka känslor. Mer allmänt kan stoicism också användas i betydelsen självbehärskning, sinneslugn och jämnmod.

Vad är då den bästa versionen av oss? Enligt stoicismen är det enkelt - bara var det. Vill du göra världen till en bättre plats så finns det så mycket du kan göra. Trassla inte in dig i vad som eventuellt kan anses vara rätt eller fel - följ ditt samvete och din etiska kompass.




Ilska? Är det värt att vara eller bli arg? Nej, inte alls. Vi tror att vi har obegränsad tid och kan tillåta oss lyxen att vara arg på någon. Låt varje tanke vara tanken från en döende man sa en gång en stoisk filosof. Lite tungt, kanske - men nog så sant. En döende man har inte tjugofyra timmar på sig att vara arg. En person som inser hur bräckligt livet är, tar inte risken att säga saker som de kommer att ångra och be om ursäkt för - för att de vet att de kanske inte hinner.

En stoiker är otålig med sig själv. Varför förändrar jag inte nu? Börja leva nu istället för att förebereda det liv du vill ha. Många människor planerar i stort alldeles för mycket - sin hälsa, sina pengar, sitt arbete och sina relationer. Plan efter plan efter plan - likväl så händer inte så mycket. Jag börjar träna imorgon! Hur länge ska du vänta på att kräva det bästa åt dig själv? 

Det är bättre att vara rik än fattig - men en stoiker är stark nog att göra det bästa oavsett sin situation och behöver inte preferenser. I den stoiska filosofin talas det om att man är likgiltig - likgiltig till ting, rikedom, smärta, att vinna, likgiltig till hopp och drömmar. Bryr sig inte stoiker om någonting alls då? Jodå, likgiltighet klingar illa i vårt språk men kan också översättas till sorglös eller obekymrad. I det här fallet handlar det om att en stoiker är okej med hur förhållandena är, oavsett om de anses bra eller dåliga. En bra sammanfattning är uttrycket allt är en fördel.

A blazing fire makes flame and brightness out of everything that is thrown into it.

Marcus Aurelius

I Giovanni Paolo Cimerlinis konstverk Dödens voljär lägger ett skelett ut snaror för intet ont anande människor som förlustar sig i en park. Skelettet är döden och få i bilden tar notis. Några kvinnor i bakgrunden har upptäckt döden och försöker fly - men springer in i ett nät istället.



Poängen: Döden är efter oss och de flesta av oss är pinsamt okunniga om detta faktum och förnekar vår uppenbara dödlighet eftersom det gör oss obekväma. Du kan frukta döden så mycket du vill - den kommer fortfarande att få dig. Döden är den slutliga lagen i vårt livsspel. Det finns ingen anledning att frukta den. Du vet att den kommer. Men se bara till att du agerar klokt medan du är i livet.

Gör det bra. Gör det ärligt. Var i nuet. Var tacksam att du lever. Fokusera på vad du kan kontrollera. Fråga dina tankar. Det är filosofi. Bli lite klokare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg