Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Avsättning


Jag äger ett antal aktier i Spiltan och då får man sig till livs en synnerligen läsvärd årsredovisning så långt ifrån torr och tråkig det går att komma. Och VD Per H Börjesson är ju också en färgstark person med starka åsikter - inte minst kring pension. Han har ju också skrivit ett antal lagom tunna böcker kring privatekonomi och pensioner.

Alla sura miner kring våra framtida pensioner, menar Per H, beror delvis på försiktiga antaganden kring avkastningen på pensionskapitalet. Inte minst tjänstepensionen, som du så klart får från din arbetsgivare, kommer att spela en stor roll i framtiden. Och med en avsättning på tio procent av lönen för framtiden, som bör vara ett minimum, finns det inget att oroa sig för alls.

Många räds livet som gammal och föreställer sig det som en fattig tillvaro. Men så behöver inte alls bli fallet – åtminstone inte om du handlar klokt och börjar spara i tid, skriver debattören och menar att du, med rätt metoder, till och med kan få mer i pension än du hade i lön.

Per H Börjesson

Framtiden blir oftast verklighet en dag men när det gäller privatekonomi så spelar tiden stor roll - att börja spara tidigt till sin pension är nog ett av de klokaste val man kan göra. Då blir det dessutom enkelt - och som jag själv säger till våra barn: spara alltid tio procent långsiktigt av allt du tjänar. Spara inte mer men heller inte mindre. Det räcker med tio procent och du kommer att kunna göra vad du vill i livet när du är mitt i livet.

Det sägs att många vill jobba längre än dagens pensionsålder. Jag ställer mig cynisk till det påståendet. Åtminstone tillhör inte jag den gruppen. I min plan finns den bortre gränsen vid 62 år. I en blygsam kalkyl ska avsättningarna ge minst 25 procent av dagens löner under minst femton års tid. Att det inte blir bättre än så beror på att jag är lite trögtänkt - jag började spara för sent i livet.

Ointresset är tyvärr utbrett. 5 av 10 vet inte hur mycket som sätts av till deras tjänstepension varje månad eller år. Ungefär lika många tänker sällan eller aldrig på sin pension. Det visar en ny undersökning bland 25-50 åringar som AMF har låtit göra. En tidigare undersökning från AMF visar att 70 procent vill ha mer kunskap om tjänstepension. Men närmare hälften av de tillfrågade i den aktuella undersökningen uppger att de aldrig har fått information om tjänstepensionen från sin arbetsgivare. Tillsammans med den stora andel som inte vet eller minns om de fått information utgör de 65 procent av de tillfrågade. 13 procent uppger att de fick information om tjänstepensionen i samband med att de anställdes, men bara 2 procent säger att de diskuterar tjänstepension vid lönesamtal. Just kopplingen mellan lön och tjänstepension är otydlig för många. En anledning till att så få känner till hur mycket som betalas in till tjänstepension är att få arbetsgivare skriver ut det i lönebeskedet. Endast 7 procent av de svarande uppger att tjänstepensionen syns på deras lönebesked.

Hur stor är tjänstepensionen? Det enkla svaret är att den baseras på genomsnittlig månadslön och avsättningen är vanligtvis 4,5 procent av lön upp till 39 063 kronor (2018). På lönedelar över 39 063 kronor är avsättningen 30 procent. Företag utan kollektivavtal avviker oftast från detta - ibland positivt men inte sällan negativt.

Så i korthet: om du idag är tjugo år gammal så kan du i princip inte misslyckas med att bli en rik pensionär - bara du börjar spara nu. Tio procent av allt du tjänar. Inte mer, inte mindre. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg