Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Stormsäkra


Börsen ska fortsätta upp tills motsatsen är bevisad säger en prisad och aktuell person som kan mycket om aktiehandel. Och det låter ju trevligt minst sagt. Däremot så är var och en sin egen lyckas smed och måste följa sin egen väg. Att gå en kurs och lära mer är bra, att läsa böcker och blogger detsamma. Men alla har sina egna unika förutsättningar och behöver göra sin egna hemläxa. Därför kommer heller aldrig diversifiering att bli omodernt.

Det kallas ibland att inte lägga alla ägg i samma korg. Att fördela ut riskerna och att hantera både upp- och nedgångar. Många som idag sparar via börsen har aldrig sett en krasch och har ingen susning om vad det innebär mentalt. Vi har en lång uppgång bakom oss då det har varit mer än lätt att tjäna pengar men förr eller senare vänder det nedåt så som alltid förr.

Är du riktigt långsiktig behöver du aldrig gå ur börsen utan ägna dig åt livet istället men vi som har en sparhorisont där vi vill ta ut pengar inom, låt oss säga 10 år, behöver ha en strategi som lämpar sig för detta. Pengar i olika korgar med olika risk är min strategi.

Det som jag en gång kallade Guldhönan är nu inte ensam längre. Hon är dock ett ISK med en fördelning av 90 % aktiefonder och 10 % räntefond. Aktiefonderna är två till antalet - Länsförsäkringar Global Indexnära så som passiv del och Coeli Global Selektiv som aktiv. Vi månadssparar i Guldhönan och fördelar om vid lämpliga tillfällen så att 10-45-45 bibehålles på ett ungefär. Hittills i år ligger Guldhönan på 8 % i uppgång. Guldhönan utgör 37 % av den totala skattkistan.

Guldhästen är av förklarliga skäl inriktad på Spiltans aktie och utgör 5 % av alla guldpengar. I Guldhästen finns inget aktivt sparande utan jag köper möjligen mer vid de rätta tillfällena. För mig är detta ett helt passivt sparande där jag läser årsredovisningen och är nöjd med det.

Guldbollen är detsamma som Brocc och Guldlådan är Lendify. Båda är, som ni vet, utlåning mot privatpersoner och utgör 7 respektive 11 % av skattkistan. Avkastningen ligger rullande på c:a 8 % respektive 5 % årligen. Ibland sätts det in eller annan slant här. Dessa konton kommer att avvecklas i takt med en kommande nedgång och investeras i aktiemarknaden.

Guldlampan är kontot hos Lysa och motsvarar idag 26 % av skatterna. Här görs ett månatligt sparande och fördelningen är 55 % aktier och 45 % räntor. Hittills i år ligger avkastningen på 4 %.

Guldpippin motsvarar 8 % av allt guld och är min investering via Pepins där Alvestaglass, Escapat och Urban Green är de ingående aktierna. Här sker inget nysparande just nu utan avvaktar eventuella nya intressanta investeringar.

Guldhamstern är lite kontroversiell. Detta är ett månatligt sparande i Handelsbankens fonder så som i ett led att lättare förhandla bolåneräntor. Mer om detta i ett annat inlägg. 4 % av skatterna ligger här.

Guldtigern är investeringar via Trine i solceller i Afrika. 2 % av skattkistan finns här. För en bättre värld och en liten avkastning är mina tankar. Årlig avkastning på runt 8 %.

Slutligen är Guldkotten våra investeringar i människors ambitioner att försöka själva - via Kivra. Ungefär 1 % investeras här och jag räknar inte med att ens få tillbaka insatsen.



Jag känner mig nöjd med de fördelningar jag har - alla pengar avkastar men i olika omfattning. I min blygsamma plan ska den årliga avkastningen i genomsnitt vara 6 %. 

Har du en diversifiering?

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg