Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hindret är vägen


Att skriva ned saker och ting, det är bra, det. En gång om dagen, så som ett minimum eller ännu hellre två. Att skriva dagbok verkar vara helt ute numera men det handlar om så mycket mera än att börja med kära dagbok.. och teckna ned banaliteter. Det handlar så mycket mera om att lyckas med sina föresatser.

Frågor som är intressanta att skriva ned är exempelvis:
  • Vad behöver jag göra idag?
  • Nådde jag mitt mål med dagen?
  • Varför missade jag målet?
Livet består ofta av stora mål och de behöver brytas ned i mindre för att rimligen kunna nås. Så därför behöver vi koll - koll på var vi är, hur långt vi nått och hur långt det är kvar. Denna ständiga utvärdering är nödvändig för att inte komma ur kurs och riskera grundstötning. 

Att skriva sin dagbok är nödvändigtvis inte lätt - det kan vara minst sagt obekvämt ibland. Men den stora fördelen är att detta hjälper oss på vår färd mot det vi vill nå. Varje dag har några sådana saker - idag och imorgon.

Om du inte vet vad du har för mål med livet så sägs det att du har ett problem. Det tycker dock inte jag eftersom livet i sig inte har mycket mer än här och nu att erbjuda. Jag har själv få mål och inga alls som pekar mot konsumtion, något som nog är vanligt. Nej, mina mål handlar mycket mera om förnöjsamhet och glädje. Kan jag krypa till kojs på kvällen och känna att det varit en bra dag är jag synnerligen tacksam. Men om du inte vet och verkligen vill ha ett eller flera konkreta mål?

Jo, då kommer mitt tips här: sträva mot att bli bättre på något som du av naturen inte är bra på. Träna på det som verkar helt omöjligt. Det är enkelt - tänk på alla de saker som du faktiskt är bra på. Helt säkert är att du en gång inte var det. Men du tränade, medvetet eller omedvetet, på det och lärde dig i sinom tid. 

Träna på dina tillkortakommanden. Lär dig tala tydligare och långsammare, träna att släppa saker, behandla andra mer generöst, andas rätt när du simmar eller att verkligen stanna vid stoppskylten. Även det minsta - ta tag i något och arbeta med det under din dag. Varje dag, i varje situation - gå in i den med ansatsen att förbättra något med dig själv. 

Det sägs att hindret är vägen. Det är inte stigen vi vandrar som lär oss något utan det som vi stöter på som är i vår väg. Varje hinder, problem eller situation som gick fel är en möjlighet att lära och träna sig i. Det kan till och med vara att träna dig i att hantera dina känslor, så som ilska och frustration. Det finns alltid något du kan, och behöver, träna eller lära dig.  

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg