Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Brännpunkten


Har du någon gång, exempelvis på en anställningsintervju, fått frågan om du kan hålla många bollar i luften? Något som i sin mindre fåniga jonglerar-liknelse betyder att du klarar av att hantera många uppgifter samtidigt eller parallellt? Jag har fått denna fråga - många gånger om. Det är en besvärande fråga som om jag svarar ärligt kan tyda på ett tillkortakommande. Så är dock inte fallet eftersom vi alla är helt värdelösa på simultankapacitet, som det också bör benämnas. Frågan är en av de klyschor som återfinns i många frågor vid en intervju så som frågor kring om du är social, utåtriktad, prestigelös, stresstålig, självgående och tar egna initiativ men samtidigt är en lagspelare - bla blaha. Än värre är om du tar med dessa i din ansökan, så undvik det.

Men om du nu verkligen anser att du kan göra flera saker samtidigt och dessutom på ett effektivt och bra sätt - hur sant är då det om vetenskapen får säga sitt? Beklagar men du är dessvärre helt fel ute.

Undersökningar visar att de människor som gärna gör många saker samtidigt är de som överskattar sin förmåga allra mest. De tror att de är så bra på det men sanningen är att att de har svårt att koncentrera sig och stänga ute störande intryck. Snarare handlar det om ett problem: avsaknad av impulskontroll. Att fokusera är för dessa människor en bristande förmåga. De som vill ha många bollar i luften är äventyrslystna typer som gärna tar risker. De blir lätt uttråkade och söker ständigt ny stimulans, nya utmaningar och nya belöningar. Tyvärr är det samma typ av människor som gärna kör bil och pratar i mobiltelefon samtidigt.

Tidigare forskning kring simultanförmågan visar att det är fysiskt omöjligt att processa flera uppgifter samtidigt i hjärnan, eftersom de kräver samma ställe i arbetsminnet. Därför är det mest effektivt att göra en sak i taget. Arbetsminnet är en flaskhals.

Vad vi behöver göra istället är att göra en sak i taget. I detta ligger förmågan att fokusera. Och i denna förmåga finns vår kreativitet och produktivitet. Statistik talar om för oss följande trista fakta:

  • Att försöka fokusera på mer än en sak i taget minskar produktiviteten med så mycket som 40%. 
  • Vi förlorar i genomsnitt två timmar per dag på grund av distraktioner och avbrott. 
  • I genomsnitt distraheras vi var tionde minut. 
  • Att distraheras av inkommande samtal eller e-postmeddelanden kan sänka vår IQ med så mycket som tio poäng.
Det positiva i sammanhanget är att 44 % av all distraktion är självtillförd och ytterligare 23 % kommer från den förbannade e-posten. Därmed kan du faktiskt göra något åt två tredjedelar av eländet!

För när du fokuserar, då gör du oftast rätt saker, prioriterar bättre och åstadkommer mer på mindre tid. Din stressnivå sjunker och din känsla av ansträngning avtar. Att undvika distraktioner är nyckeln till det här. Metoder och tekniker finns det gott om och jag tänker inte ta upp alla dessa här. Däremot så finns det tre saker jag vill trycka på och det är:

  1. Läs e-post planerat vid ett antal tillfällen under dagen. Stäng av alla e-postpling!
  2. Arbeta med en att-göra-lista som enkelt kan prioriteras om. Finns gott om bra appar.
  3. Ta pauser regelbundet, exempelvis som i Pomodoro-tekniken.

Kommentarer

Populära inlägg