Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lita till?


Förtroende, det förtjänar man. Och det finns en koppling mellan förtjänat förtroende och etik, enligt mig. Att påstå något, det behöver en förankring i fakta som kan verifieras - helst så enkelt som möjligt. I årets valrörelse duggar påståendena tätt, från vänster till höger, kring sin egna förträfflighet och de andras tillkortakommanden. Det är inte lätt att tro på någon.

Ett exempel är regeringens påstående att fler unga människor går ut grundskolan med godkända betyg. Det låter ju bra - men i vilken kontext? Hur ser det ut i jämförelse med andra länder? Inom EU? I Norden? Sådant utelämnas. Samtidigt så läser jag att nitton elever med bottenlåga 0,05 i poäng på högskoleprovet har kommit in på höstens lärarutbildning - och att mer än var fjärde intagen har 0,5 eller lägre i poäng. I kontext till detta var medelvärdet i våras på högskoleprovet 0,88. Då frågar jag mig: vad ger i framtiden allt mer obegåvade lärare högpresterande elever för förutsättningar? Och i ärlighetens namn - kan man ens klara lärarutbildningen med ett resultat sämre än slumpen?

Omvärldens syn på Sverige via Mr Market är tydlig. Man tror inte på Sverige framgent, helt enkelt. Höstens val lär leda till en osalig röra och än mer osäkerhet. Den bästa indikatorn på det här är den svenska valutans värdeutveckling som har varit synnerligen usel. Räntan spelar roll, så klart, men är knappast hela bilden. Enligt Blomberg finns det endast elva länder i hela världen som haft en sämre valutautveckling än Sverige under året och det är knappast en smickrande lista.

Venezuela, Turkiet, Argentina, Angola, Brasilien, Ryssland, Sydafrika, Swaziland, Namibia, Lesotho och Pakistan. Därefter kommer vi. Och får vi en regering i höst där vänsterpartiet får en vågmästarroll lär marknaden göra ytterligare tummen ned. Så mitt heta tips blir att semestra i Sverige och inte konsumera något importerat.

Men även investeringar som görs i främmande valuta kostar mera. Samtidigt så säger statistiken att det jämnar ut sig på sikt så jag fortsätter att köpa på mig globalfonder med mera.

Jag har också skaffat mig ett nytt kreditkort, nämligen NOWO. På mitt kreditkort från Handelsbanken så har jag fått en återbäring i form av 0,35% på alla inköp samtidigt som kortet kostar mig 360 kronor per år. NOWO:s Mastercard skiljer sig inte ifrån Handelsbankens grundförmåner men är kostnadsfritt. Återbäringen är dock 2%. Anslutet finns också massor av butiker som ger ytterligare återbäring.


Det finns en bra knapp som går att lägga till i Chrome eller Firefox där sökningar du gör indikerar om du kan få rabatt i en viss butik. Utöver detta kan du koppla ett automatiskt dagsspar från ditt konto som dras varje dag (jag sparar 20 kronor på detta sätt) och autospar som sparar en viss procent av ditt köp varje gång du använder kortet (här kör jag med 10%).

Baksidan är att detta är ett kreditkort och när det avser sådana skall fakturan fullbetalas varje månad annars faller hela konceptet. Det andra negativa är att fonden som ditt sparande hamnar är NOWO:s egen med de förutsättningar som du kan läsa om här. Att Henrik Tell sitter i styrelsen tycker jag dock är ett kvalitetsbetyg i sig.

Idag är det min sista semesterdag. På måndag börjar allvaret.

Kommentarer

Populära inlägg