Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Trött hela tiden


Nej, jag vill verkligen inte ha det så här. Min ork och energi räcker inte till. På morgonen, jovisst, är jag utvilad och pigg. Men allt efter vad dagen lider så tar energin slut. I slutet av arbetsdagen finns det inte mycket kvar att hämta. Jag är trött på min trötthet.

Enligt The Royal College of Psychiatrists känner sig en av fem personer ovanligt trötta oavsett tid på dagen och tio procent har drabbats av långvarig utmattning. Det kallas TATT efter engelskans Tired All The Time och tydligen finns det klara orsaker till detta fenomen. I korthet talar man om medicinska orsaker men också livsstilsfaktorer.

Om du har känt dig trött i mer än fyra veckor är det första du bör göra att ta kontakt med en läkare. Med ett enkelt blodprov kan det utredas ifall du har till exempel blodbrist, en underaktiv sköldkörtel eller något annat där trötthet är ett symptom. Din läkare kan också bedöma om du har ångest eller lider av depression, vilket även det kan störa sömnen och orsaka trötthet.

Andra anledningar till TATT kan vara saker som övervikt eller undervikt. När du är överviktig behöver din kropp arbeta hårdare för att genomföra vardagliga sysslor, och om du är underviktig kan det vardagliga livet vara fysiskt ansträngande om du har en mindre mängd muskelmassa.

Om det inte finns några uppenbara fysiska eller psykiska anledningar som orsakat din trötthet kan det vara dags att titta på din livsstil.

Om du ofta känner dig trött på eftermiddagarna eller mellan måltiderna, alternativt får väldigt höga energinivåer efter att du ätit, kan det bero på att du äter för mycket socker. Att minska mängden socker du äter kan hjälpa till att stabilisera ditt blodsocker, minska tröttheten och minska risken att drabbas av typ 2-diabetes.

Alla bör träna mer, men om du är för trött för att röra dig kanske det inte känns särskilt aktuellt att ge dig ut och springa. Det här kan dock leda till en ond spiral: ju mindre aktiv du är, desto svagare kommer din kropp att bli vilket gör att du tröttnar snabbare när du faktiskt försöker bli mer aktiv. Men träning kan verkligen få dig att känna dig piggare.

Ljus och mörker påverkar saker som vakenhet och sömnighet, aptit, sinnesstämning och aktivitetsnivå. När dagsljuset blir mindre under hösten och vintern kan dessa funktioner påverkas, vilket kan leda till trötthet och en låg sinnesstämning. Om du vaknar, äter frukost inomhus, tar dig till jobbet i ett fordon och spenderar hela arbetsdagen inomhus kommer du inte komma i kontakt med tillräckligt mycket naturligt ljus.

Alla vet att det är viktigt att sova bra, men nyckeln till ökade energinivåer är egentligen att hålla sig till en rutin där man går och lägger sig och går upp vid samma tid varje dag. Om man har en varierad sömncykel kan det innebära en negativ påverkan på våra energinivåer. Oregelbunden sömn liknar effekten som fås vid jetlag, och påverkar oss lika mycket som att resa två eller tre tidszoner.

Min besiktning är gjord. Jag är lätt överviktig så detta ska nu hanteras. Sömnen ska få mer prioritet och jag ska lägga mig ungefär samma tid dagligen. Mina blodvärden och min sköldkörtel är i ordning men levervärden en gnutta utanför marginalerna. Mitt blodsocker kunde vara bättre.

Så när man blir lite äldre, som vi blir varje dag, behöver man göra ifrån sig bättre. Jag behöver kämpa på lite mera för att orka mera. Tröttheten ska inte vinna.

Kommentarer

Populära inlägg