Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Väx upp!


Det blir aldrig naturligt för mig. Det sitter inte bra utan skaver. Lite som klädesplagg jag inte trivs i. Jag är en T-tröja med shorts-snubbe. Eller med sköna jeans. Däremot aldrig slips. Kavaj vid milt tvång. Helst inga strumpor. Och skor i mjukt material som sviktar skönt. Så är det med lån. Lån är skulder. Att vara satt i skuld är obekvämt.

Jag är skolad sedan barnsben att skulder äro av ondo och om man tvingas till att låna är prioritet ett att betala av skulden så fort det går. Det är fult att vara skyldig, det hörs ju på ordet.

Numera är jag och frun gravt skuldsatta. Vem kunde tro det en gång? Att vara skyldig bortom två hela miljoner kronor? Att ha satt sig i denna situation är beklämmande. Och varje dag, sedan många år, arbetar vi oss successivt, men ack så sakta, oss ur skuldberoendet.

Många människor av idag ser inte på skulder så som jag gör. Nej, det är helt naturligt att vara skyldig pengar en masse och helst ska de inte betalas tillbaka heller. Jag kan inte hantera det och inte ta in det - är du skuldsatt så betala din skuld, för bövelen!

Är du i skuld så är ränta av stort intresse. Ju lägre ränta desto snabbare går det att bli skuldfri. Därför är internet i sig en välsignelse. Har du behövt att låna pengar finns det tjänster som Sambla som utan kostnad hjälper dig att sänka din ränta. Du finner där utmanarna så som Lendify och Brocc, bland andra. Paketera ihop till lägre ränta och gör en amorteringsplan!

Skulder, enligt mig, kan bara vara av tre slag. Studielån är det första, bolån är det andra och krediter som betalas av varje månad det tredje. I dagens ränteläge är både studie- och bolån tveksamma att amortera hårt på men det kommer en dag då åtminstone bolånen kan bli smärtsamt dyra. Så alternativet till att amortera är aldrig att konsumera - utan att spara eller investera dessa pengar.


Arrendator Månsson ser sin amortering till fabrikör Höglund gå upp i rök i filmen Den enfaldige mördaren.



Jag tänker ibland på vår tids lycka - att vi inte är så fattiga som många var för mindre än två generationer sedan. Våra förutsättningar är groteskt vackra - så varför förvaltar vi inte dem bättre? Väx upp! Blir skuldfri!

Kommentarer

Populära inlägg