Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Blaska och vaska


Jag vet inte hur det gick till men jag råkade öppna en Expressen häromdagen. Att köpa en kvällsblaska ligger inte för mig så det måste varit någon annans tidning. Hur som helst - efter lite bläddrande bland ointressanta artiklar föll blicken på något som kallas Webbfrågan. Denna fråga, som jag inte har en aning om vad den har för underlag eller värde, var kort och gott hur mycket sparar du i månaden?

Eeeh? Hur mycket var det nu?

Frågan intresserar mig så nog läste jag en alltid. Vem har svarat, tro? Uppenbarligen några som läser Expressen, det kan jag allt förstå. Men var det tio läsare eller fler? Trettio procent av de som tyckte det var kul att svara sparar åtminstone ingenting alls. Men de anser sig ha råd med en kvällstidning.

Att det finns seriösare undersökningar kring svenskarnas sparvanor än Expressen är enkelt att finna. SIFO:s undersökning på uppdrag av Swedbank är nog en sådan. I den sparar nio av tio svenskar och fem av dessa har minst etthundratusen undansparat - dock vanligtvis på uselt avkastande sparkonton.

Två av tio har mer än femhundratusen kronor i kapital. Bland de över sextio år hade var tredje mer än en halv miljon undansparat. Det är förtröstansfullt då en rejäl slant på banken är bra att ha på ålderns höst. Samtidigt så har vi många fattigpensionärer i vårt avlånga land som har en förfärlig situation.

I en annan undersökning gjord av Svensk Fastighetsförmedling saknar en av tio svenskar ett sparande. Det stod dock inget i den om dessa läste kvällstidningar. Expressens bilaga Dina Pengar visar dock att dess läsare gärna går i pension så fort som möjligt och så blir det nog. Bättre sent än aldrig?


Kommentarer

Populära inlägg