Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kaffe med pension


Lördag, skånsk vinter utomhus och en kopp starkt kaffe vid datorn. Ledig och jag trivs. Ingen hemma mer än jag och den sovande katten. Zoegas julkaffe doftar gott liksom julhyacinterna. Plockar lite med min tjänstepension. Livet är gott.

I min nya tjänstepension har jag valt SPP som förvaltare av min ITP. Jag har valt deras entrélösning som heter Ett val ITP som kan liknas vid premeiepensionens AP7 Såfa - den sköter sig själv. Avgiften är 0,13 procent. Månatligen fylls nu denna på med framtida soliga dagar.

Reglerna för ITP är sådana att jag måste placera hälften av pengarna i en trygg sparform också kallad traditionell försäkring. För mig finns dessa slantar hos Alecta där den kallas Alecta Optimal Pension. Första inbetalningen är gjord och lite lustigt får jag en prognos på månatlig utbetalning från 65 års ålder. Hela 20 kronor per månad, minsann, men tills jag dör av ålderdom. Men det är klart - på 10 års sikt är det hela 2 400 kronor per månad. Och vad jag kan se har jag en gammal ITP-plan hos Alecta som ger 2 187 kronor per månad. Hmm, det är inte lätt att få en sammansatt bild. Oavsett så är det så att även om jag kan ta ut pengarna tidigare än 65 års ålder så lär jag behöva slantar många år därefter.

Hur ofta går du in på Min Pension och tar dig en titt? En gång om året bör nog vara ett minimum.

Vad som är helt säkert är att min pension lär bli skral om jag inte är en duktig sparare. Det gäller att ligga i. Du som är tjugofem har det dock fint förspänt - börja spara nu och gör det med måtta och det blir stora belopp över tid.

Får du högre pension ju längre du väntar med att ta ut den? Fel, det är månadsbeloppen som blir högre, men sammanlagt blir det ett statistiskt nollsummespel. Ett argument för att ta ut pensionen redan vid 61 års ålder och spara dessa pengar är att du då får ett kapital som du kan komma åt med hela beloppet på en gång om du exempelvis vill köpa en bostad. Väntar du med att ta ut pensionen sparas dina pengar i pensionssystemet, och där kan du bara komma åt dem i form av ett förhöjt pensionsbelopp varje månad. Dessutom förloras pengarna om du dör.



Kommentarer

Populära inlägg