Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ur fas - nådens år 2018 i november månad


November månad 2018 blev en dyster börsmånad för mig. Det var också den här månaden som jag valde att stuva om på däck och lastsäkra. En del säger att vi enbart är i en korrigeringsfas men samtidigt är det ingen som vet helt säkert - är detta början på en större nedgång?

Sparandet i månaden var nettonegativt med drygt 2 500 kronor. Långt värre var det långsiktiga sparandets handlösa fall och jag slutade på minus 5,8 procent. Riktigt dåligt och deprimerande men så är det bara. Kunde varit värre, kunde ha ägt Starbreeze.

Jag är nu relativt sett mycket mera riskavert och aktiedelarna och fonderna består av en mindre andel. Jag kommer dock inte att lämna marknaden helt eftersom jag månadssparar fortsatt och kommer att göra så i åtminstone tio år till. Vi får väl se vad min mentala tålighet består i för virke.

Lånen minskade sin vana trogen även om det var marginellt. Trevligast kring belåning är att min sista betalning på mitt studielån sker i december. Magiskt - ett lån slutbetalt.

Pensionen, som ju är en del av inkomsten efter arbetslivet, kommer i veckan att fyllas på med slantar i inkomst- och premiepension. I premiepensionen har jag parkerat mig i Lannebo likviditetsfond tills vidare. Där stannar jag tills jag vet mera om världsbilden. Jag gillar AP7:an men avvaktar.



I år bokförs en insättning på 267 miljarder kronor, i snitt 45 940 kronor per person på pensionsspararnas konton för inkomstpension. För premiepensionen sätts det in 41,4 miljarder kronor. Det motsvarar ett genomsnitt på 7247 kronor per sparare. Man ska vara rädd om sin framtida pension, minsann.

I denna takt av den privatekonomiska utvecklingen nås om 20 månader den första miljonen. Miljon 2 är 7,5 år bort och om 3 miljoner kanske nås är prognosen just nu drygt 13 år. Vi får väl se.

Sparandets fördelning är nu lagt enligt följande:

  • 50 % Lysa med en fördelning på 55 % i räntor resp. 45 % i aktiefonder.
  • 15 % Brocc konsumentutlåning.
  • 15 % Lendify konsumentutlåning.
  • 8 % Pepins Invest med bl.a. Alvestaglass.
  • 6 % Spiltan Investmentbolag onoterat.
  • 3 % Trine.
  • Resterande i varierande utbud.
Nej, nu håller vi söndagkväll.


Kommentarer

Populära inlägg