Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Vad du har


Jag budgeterar, därför är jag. Ja, vad är jag? Inte överdrivet unik då budgetering är en vanlig syssla - inte helt sällan tråkig och källa för revision. För egen del har jag gjort budgetering i många år. Eller kanske jag ska säga försök till budgetering. Det har varit svårt att över tid balansera min budget och ibland har den fallit i glömska. Det blev annorlunda med You Need A Budget, ibland kallad YNAB.

När jag provade YNAB första gången var verktyget ett windows-program. Numera är det en molntjänst och ett webbgränssnitt.

YNAB är till viss del en kassabok för att föra inkomster och utgifter. Samtidigt så har verktyget en del speciella egenskaper som kan vara lite knepiga att ta till sig. Ett sådant exempel är prognos - någon sådan finns inte. Du kan inte sitta och planera en hel månad i stöten och budgetera dina framtida inkomster och utgifter. Du kan självfallet mata in dessa men innan de affektuerats kan du inte använda dem i din budget.

Tanken här är att du inte ska kunna betala räkningar med pengar du ännu inte har. Metoden handlar istället om allokering vilket betyder att du kan ge de pengar du har ett jobb att utföra - men bara de som du har! Det är ett annat mindset än i traditionell budget och prognos.

Har du endast femhundra kronor så kan du bara budgetera med femhundra.


 Du behöver vänta tills du har mer pengar på ditt konto för att inte övertrassera - gör du det får du en röd budget.


För att komma bort från en röd budget behöver du prioritera - vad är viktigast? Hyran troligen. Elen. Detta sätt att arbeta ger dig en mycket tydligare bild av vad som är viktigt. När du får in nya pengar - budgetera vidare.

När en ny månad startar kommer YNAB att rulla över budgeten. Du kommer då att upptäcka några nya saker för den nya månaden. Bland annat kommer du se att pengar du spenderat som du inte hade förra månaden fortsatt kommer att lysa rött för den månaden - men inte i den nya. Där kommer det att stå en nolla. Vad har hänt? Jo, YNAB har automatiskt dragit av det du drog över med i den nya månadens budgeterbara belopp. Det finns heller inga budgeterade belopp utan nu börjar jobbet igen. Du kan automatbudgetera från tidigare månader för att komma igång.


Något jag nyligen upptäckte är de spännande sökfunktionerna. Sök exempelvis ut de stora beloppen o och gör något åt dem.


Vet du inte vad eller hur en budget fungerar så är det lättare att ta sig an YNAB. Vissa behöver ingen budget men det gör jag. Du kan alltid prova gratis. Jag tjänar inget på att rekommendera produkten men jag står för dess finess, funktion och värde.

Kommentarer

Populära inlägg