Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ingen vill vara utan problem


På svenska används ordet problem, som ursprungligen är av grekisk härkomst, som något som är negativt. Problem är bekymmer, svårigheter eller elände. I sin grundform var dock betydelsen uppgift eller möjligen något du ålagts. Därför är det för mig trevligare att undvika att se ett problem som en svårighet och föredrar utmaning. Utmaningar är kul.

Att hitta lösningar på problem är mycket individuellt - det som passar någon fungerar inte alls för en annan. Ett gemensamt problem vi alla har är vår privatekonomi. Visserligen ser de olika ut för oss alla med förutsättningar i alla dess varianter. En privatekonomi är, enligt mig, alltid ett föremål för bättring. Det finns saker att skruva på, sänka eller höja, ta bort eller lägga till. Om privatekonomin är maskinen för dina pengar så är budgeten verktygslådan. Att budgetera är också kul.

Däremot finns det olika verktyg. En traditionell budget är en rigid, styvnackad slaghammare. Den är fastställd och talar om för oss hur mycket pengar en kostnad ska förfoga över. Och du fuskar om du ändrar i den. Styva verktyg tenderar att gå sönder.

Tänk om det var så att du budgeterade din tid och att du sedan inte hade lov att ändra i ditt schema. Du har bestämt att du ska äta lunch med en gammal vän 11:30 och när den dagen kommer är ditt yngsta barn febrigt och behöver vara hemma från dagis. Vem planerar då inte om?

Det är ändå absurt att ens försöka budgetera tid eftersom du inte kan veta exakt vad du ska göra timme för timme, vecka eller månad. Däremot kanske det tar emot att tänka att det fungerar likadant med din privatekonomi. Du kan måla din ekonomi med de stora penseldragen och sätta prioriteringar och mål. Men när detaljerna ändras, och det kommer de att göra, behöver din budget förändras. Ibland ändras också prioriteringar. Det är helt normalt då allt hänger samman med ditt liv.

En budget av modernt snitt förändras, är rörlig och flexibel. Låt oss säga att du budgeterat 400 kronor per månad på gåvor och presenter som du redan spenderat på en vän. Då kommer du på att du glömt din mammas födelsedag. Vad gör du då? Väljer att inte uppvakta din kära mor? Så klart inte. Du anpassar dig och tar pengar från din klädbudget eller ditt nöjeskonto. Du förändrar för att stödja dina prioriteringar. Det fungerar likadant med allt.

I familjen Pennings budget kom nu en bilreparation större än vad vi förväntat oss. Den ska betalas. De pengar som finns budgeterade räcker inte. Vad gör vi? Jo, denna gång fick semesterbudgetposten ta den smällen. Det är alltid upp till den som äger sin budget att avgöra hur prioriteringarna ska göras. Din budget, om den är bra och genomtänkt, reflekterar dina prioriteringar, samtidigt som du vet att vissa prioriteringar är viktigare än andra.

Det är synnerligen användbart att gruppera sina prioriteringar. Det finns sådant du helst aldrig ska röra, sådant som har med tak över ditt huvud och din hälsa att göra. Sedan har du prioriteringar som är underordnade de förra, sådant som du vill, saker du tycker om men som du kan leva utan - underhållning av alla de slag. Utöver dessa så har du säkert andra prioriteringar som inte är livsviktiga men ganska nödvändiga - klädesplagg på kroppen och pensionssparande.

Det finns en regel skriven i jungfrublod med en gåspenna med diamantspets. Den lyder så här:

Du ska budgetera alla pengar.

Det finns inga hobbykonton som undantas, inga kontanter i väskan som undantas, inga mynt i börsen som undantas. Du ska budgetera allt som du har från början, allt som kommer in och allt som försvinner ut. Varför? Jo, då har du kontroll. Då får du en helhetsbild. Och i förlängningen en trygghet som är fantastisk att uppleva. Var ärlig mot dig själv och du kommer att vilja prioritera på ett sätt som gagnar dig.


Kommentarer

Populära inlägg