Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Klar sikt


Vem vet om en vind är gynnsam om man inte vet vilken hamn man seglar mot? Att göra framsteg förutsätter en tydlig vision någonstans i framtiden. Vart vill jag? Varför?

Planer finns det gott om - affärsplaner, semesterplaner, middagsplanering - men en speciell plan är det ofta tunnare med: en livsplan. Vad finns i en sådan, tro? Jo, en tydlig syn på vem du vill vara, vart du vill färdas och vad du vill uppnå kopplat till dina förmågor och resurser. En livsplan innehåller vilket liv du vill leva.

Frågor som du kan ställa dig kan vara vad som är viktigt och vad som är överflödigt? Vad gör dig glad? Vad är omtanke? Vad är hedervärt beteende? Vem vill du vara? Vilka värderingar håller du högt? Vad står du upp för? Vad kommer du aldrig att acceptera? Är du en person med integritet? Enkla frågor men komplexa svar som kräver eftertanke. Men om vi vill någonstans med våra liv kan vi inte vara okunniga kring vad vi väljer att sikta på och vad vi väljer att undvika.

Låt oss säga att du i denna stund vill ha alla fina ting i livet. Ett fint hus. En BMW av senaste snitt. En segelbåt. Det är bra. Det är konkret och mätbart. Men när du vet vad du vill behöver du ta nästa steg och visa mod: du behöver svara på frågan om varför.

Du vill ha en miljon kronor. Varför? Hmm. Jag blir lyckligare med pengar. Är det ett bra svar? Det snabba svaret är kanske att du vill ha status. Men om du är ärlig mot dig själv så är det kanske egentligen att du bara vill betala dina skulder och känna trygghet med att ha tillräckligt med pengar? Du tror kanske att du vill ha en fin bil men egentligen är det känslan av att andra människor ska beundra dig?

Framtidsförhoppningar, mål och strävan är bra. Samtidigt med lite eftertanke upptäcker vi hur lite vi faktiskt behöver för att vara helt lyckliga i livet. Vi upptäcker vad vi behöver och vad vi kan undvara. Det handlar inte om att undvika välstånd utan vikten av det - önskan om rikedom eller berömmelse får inte störa det som du kommit fram till är viktigt i ditt liv. Behöver du alla prylar, all bekräftelse och allt godkännande?

Om du är helt ärlig med dig själv är jag nästan säker på att du kommer att upptäcka att inget av detta är nödvändigt. Istället är det hälsa, sinnesfrid och mänskliga förbindelser du söker och det har inget med status eller pengar att göra. Istället är det din livsresa som är viktig och inte slutmålet. Istället är det att du strävar efter värdiga mål som gör dig till en bättre människa. Om du bara kan njuta av slutresultatet missar du livets resa.

Ta din framtid på allvar och utmana dig själv. Bli tydlig med vad du vill uppnå och varför. Då blir det lättare eftersom du kommer att veta oavsett vad som händer - du är den du vill vara och du är på rätt väg oavsett hur det blåser.

Börja enkelt. Skriv ned på ett papper några dagliga regler du vill följa för att uppnå något. Det är en bra start inför de större livsfrågorna.


Kommentarer

Populära inlägg