Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Låt mig vara


Trött desto sämre. I det mesta. I allt.

Jag kan se en nackdel i att arbeta för mycket. En för stor del av den energi som man har inneboende åtgår till att byta bort mot pengar. Energi och tid. En dag som idag visade prov på det.

Uppe kvart över fem. Kunde inte sova längre. Efter ett toalettbesök började tankarna vandra kring projektet, det där jäkla jobbprojektet som ligger efter i tid, resurs och kvalitet. Lösningsförslag på hur jag skulle kunna knyta ihop min del innan jag går på efterlängtad semester jagade mig ur sängen.

Efter kort frukost, bilfärd och genom entré stod uret på 06:40. Bara att sätta igång. Jobba på. Hämta en kopp starkt kaffe. Jobba vidare. 16:42 rusar jag åstad för att hinna med att handla på stormarknaden. Då är jag trött.

Köper för mycket, för ogenomtänkt och utan mål. Framme i kassan betalar jag med fel kort och går miste om alla rabatter kopplade till livsmedelskedjan. Försöker packa kassarna strategiskt och i hast innan bandet mal ned bröd, mjölk och frysvaror till smulor. Förbannar livsmedelsaffärer.

Hemma 17:39 och släpar in varorna och packar upp och in. Nu är hjärnan tom och nollställd. Inga ambitioner finns längre, ingen ork. Träningen får vara. Allt blir en lista med tillkortakommanden.

Det här var en dag. I en vecka med fem dagar. Helgen blir en återhämtningsfas. Nöjeslivet är att sova ut.

Visst har vi en förhållandevis låg arbetslöshet. Men det finns arbetskraft så varför, varför, varför fortsätter en arbetsvecka att vara minst trettioåtta timmar? Det är förlegat och gammeldags.

Men eftersom så är fallet så får lösningen bli att försöka gå ned i tid, på ett sätt eller annat. Att muta in mindre av inkomsten till att leva och istället leva på färre kronor. Det är den enda melodin.

Jag pratade med en kusin i veckan som skulle lägga nytt köksgolv. Hans fru ville ha något som kallas skeppsgolv. Det kostade tolvhundra kronor. Per kvadratmeter. Köket var femtio kvadratmeter. Jag kände mig svimfärdig. Sextiotusen kronor. Ungefär vad jag måste arbeta för i två månader för att dra in. Jag skulle aldrig kunna förmå mig. Äh, vi lånar till det på huset, sa han.

Var och en gör så som de vill. Vad vill jag? I mina mörkare stunder vill jag inte. Inget alls. Bara vara.

Låt mig vara.

Kommentarer

Populära inlägg