Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Köp allt


Med tanke på att jag inte kan välja bara det bästa så väljer jag allt. Så kan man resonera när det gäller indexfonder - av allt så går en del bra medan annat går dåligt. Med lite flax så överstiger det goda det dåliga. Det är svårt att argumentera mot att billiga, notera billiga, indexfonder inte är det bästa valet för de allra flesta småsparare.

En aktiebaserad indexfond bygger på den enkla regeln att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa. När några aktier stiger och andra sjunker så balanserar man om allt enligt det index man följer.

Aktiva förvaltare har, av naturliga skäl, åsikter kring indexfonderna - både avkastningsmässigt och att man åker snålskjuts på aktiv förvaltning. Utan att värdera detta så anser jag att må så vara - en sparare ska stå sig själv närmast. Ända sedan Vanguard introducerade sin första indexfond 1976 har mäklare och media jagat och hånat konceptet. Trots både bojkott och dålig press är idag Vanguard 500 Index Fund en av världens mest framgångsrika fond genom historien. Varför? Jo, investerare insåg dess fördelar.

Har du annat för dig i livet än att pyssla med din portfölj är indexfonder det bästa valet. Att spara till dig själv eller till barnen - indexfonder fungerar. Saknar du helt intresse för att investera rekommenderar jag en fondrobot likt Lysa.

Hos Lysa väljer du en risknivå baserat på ett underlag du fyller i. I mitt huvudsparande för framtiden hos Lysa har jag för egen del 55 % aktiefonder och 45 % räntefonder. Utfallet är då enligt nedan bild.


Avgifterna är förhållandevis låga och för mig ligger de på 0,38 % per år just nu. Avgiften är avhängig av kapitalstorleken. Lysas egen avgift utgör högst 0,24 % av denna avgift som i övrigt är fond- och transaktionsavgifter. Avgifter är som det låter giftig över tid - ju högre desto värre. Se nedan exempel på investerade etthundratusen kronor över 30 år och avgifterna 0,4 respektive 1,2 %. Jag ratar sedan länge aktivt förvaltade fonder av den anledningen.

Jämfört med att handla de fonder som ingår i Lysas utbud själv så är det billigare via Lysa. Förhandlingar gör att förvaltningsavgifterna blir lägre. Varje tiondels procent gör skillnad över tid.

Lysa har insättningsgaranti motsvarande etthundratusen euro så det bör fungera för det stora flertalet. Läs gärna mer här om detaljer kring hur det fungerar med robotinvestering.

Förresten, jag har inte mottagit någon ersättning av Lysa för den här texten utan är endast en nöjd kund.


Kommentarer

Populära inlägg