Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Sköt ditt


Möjligen är jag gammeldags men jag förstår inte alls det som kallas sociala medier. Var finns det sociala i att lägga upp sina måltider eller vad man pysslar med för stunden? Nej, vi vet nog alla att det inte handlar om något socialiserande utom om bekräftelse. Och nyfikenhet.

Vi kan se var människor är, vad de gör och har på sig, vad de säger och vem de är eller vill vara. Men någon knapptryckning kan vi sedan ge och få bekräftelse, på något sätt. Hur kan det vara värdefullt eller ens värt tiden?

Snarare är det så att det aldrig tidigare i världshistorien, på grund av de social medierna, varit viktigare att fly andras göromål och uppdateringsgiftet och istället fokusera på sitt eget liv. Att vara upptagen med vad andra gör, säger, varför de gör det, vad de tänker och vad de avser att göra tar fokus ifrån ditt eget sinne och ditt eget liv - det som är verkligt och viktigt.

Egentligen är det absurt. Ett antal miljoner människor världen kring spenderar timmar och dagar efter varje uppdatering eller tweet en kändis gör med kommentarer och gillanden - tid de kunde ägnat åt sin egen lycka och framgång, egna ansträngningar, egna ord och handlingar med en riktning och ett syfte. Det har aldrig varit lättare än nu att fördjupa sig i andra människors liv på bekostnad av sitt eget.

Hur mycket tid spenderar du kring vad andra säger? Hur mycket tid tittar du på? Hur mycket tid, i jämförelse, spenderar du med fokus på ditt eget liv och syfte? Detta är väl värt att göra en kalkyl kring.

Att fokusera på sina egna angelägenheter och att vara tydlig med att andras göromål är deras och inte dina är dörren till frihet och effektivitet i ditt liv. Att sluta leta fel och brister hos andra och istället ägna dig åt att själv bli en bättre människa är det enda som faktiskt är värdefullt. Frågan är alltid: kan jag påverka? Är svaret nej så låt det vara.

Sluta upp med att fokusera på, leta fel hos eller bli upprörd av vad andra säger eller gör. Sluta upp med att jaga gillande från andra. Blanda inte ihop din tid ned andras utan ta hand om dina handlingar, angelägenheter och dina egna fel eller brister. Om du gör så kommer du att finna mer glädje, större självuppfyllelse och en gigantisk frihet.

Kommentarer

Populära inlägg