Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bostadsrätt


Som jag nämnt tidigare står svenska kommuner inför ekonomiska utmaningar - nu och framöver. Både du och jag bor i en kommun och betalar kommunalskatt. På varje hundralapp du tjänar skattar du en viss procent och den skiljer sig stort åt beroende på var du bor.

I Sverige har just nu Dorotea kommun högst skatt medan Österåkers kommun har den lägsta. I Dorotea är skattesatsen 35,15 % och i Österåker 29,18 %. Tjänar du exempelvis tjugofemtusen kronor så blir skillnaden i ditt lönekuvert ungefär ettusen kronor - en försvarlig summa pengar.

I riket i stort är genomsnittet 31,19 %. Var ligger din kommun? I min ligger den på 32,42 % vilket får anses vara högt.

Kommunskatten påverkas av många faktorer - allt ifrån ekonomin till det politiska styret. Demografin spelar också stor roll men även det svenska Robin Hood-systemet där fattigare kommuner får ta del av rikare kommuners skatteintäkter. Många kommuner dignar också under kostnader för flyktingar som staten så smidigt lagt över ansvaret för. Med tanke på allt fattigare kommuner i stort lär vi få se skattehöjningar framgent.

Dorotea kommun, den dyraste kommunen att bo i, ligger i Västerbotten och 21 mil från närmsta storstad Umeå. Med runt 3 000 innevånare är skatteunderlaget skakigt, det motsvarar min lilla by på skåneslätten. Och befolkningsminskningen fortsätter, inte ens flyktingar vill stanna kvar och demografin är mörk inför framtiden.

Österåker kommun ligger i Stockholms län med Åkersberga som centralort. Befolkningsunderlaget är 45 000 plus, arbetsmarknaden i en helt annan klass. Bostäderna håller så klart också en helt annan prislapp. Demografin är mer framtidsljus.

Så ska man flytta till en kommun med lägre skatt? Är det en bra idé? Troligen inte av denna enda anledning men nog bör man beakta sådana saker om man avser att röra på sig. Två angränsande kommuner kan ju ha helt olika förutsättningar. Du som inte jobbar längre, av en eller annan anledning, har dessutom större frihet att välja var du vill bo utan att behöva fundera på arbetsplatsens läge.

Kommentarer

Populära inlägg