Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mera min


Undrar hur min framtid ser ut, det gör jag en stund emellanåt. En framtid är både imorgon och om tio år. Samtidigt läggs obevekligt en dag till livet som passerat och att de kommande dagarna är en ändlig resurs. Sjukdom och död har klivit ut ur kulissen, lämnat statistrollerna och börjat påpeka sin roll i rampljuset. Jag är inte tjugo år. Inte ens trettio eller fyrtio. Kroppsligen och mentalt är jag på ett sluttande plan. Det är hög tid att jag ägnar mig själv en större uppmärksamhet, tacksamhet och tid. Min ändliga tid bör vara mera min.

En svaghet och feghet finns i mitt sinne men jag har bestämt mig. Det blir ingen löneväxling för en högre pension. Jag väljer istället att gå ned i tid. Om arbetsgivaren ger sitt godkännande. Jag vill, till att börja med, arbeta nio av tio dagar. Jag väljer tid framför pengar.

Jag har räknat på det oavsett. 10 procent ledighet kostar knappt 7 procent nettolön. Och lite pension. Och några semesterdagar. Tre sådana mindre mot 25 färre arbetsdagar på ett år eller totalt 52 lediga dagar istället för 30.

Under en genomsnittsmånad med fyra arbetsveckor blir det två lediga dagar till med en kostnad på ungefär 1 200 kronor per dag. Det låter mycket men vad är egentligen en ledig dag värd i pengar? Men också mentalt, inte minst de dagar då jag jobbar. En ledig dag är en trygg hamn för vila eller på sikt andra uppdrag i livet. Jag ser möjligheter, jag har tankar och idéer. Jag skulle till och med kunna tänka mig att jobba med något på en ledig dag - bara det är något annat än vad som står på mitt imaginära gesällbrev. Kreativitet bor inte i det repetitiva.

Livet är kort. Jag träffar eller talar med vänner eller föräldrar sällsynt ofta nog. Nya kontakter och upplevelser är få. Så låt oss alla anstränga oss att ta oss bort från banaliteter och hitta tiden för nya vänner och kära återseenden. Jag vill vara i verkligheten och tala och agera i sanning. Jag vill ställa de obekväma frågorna och dela med mig av dem.

Det här ska vara en början. Ett startskott. Mot förändring och mer åt mig.






Kommentarer

Populära inlägg