Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Uttagsplaneraren


Pensionsmyndigheten är en sjysst myndighet. De levererar, åtminstone. Nu är de på gång med ett verktyg som är en uttagsplanerare för pension. Den heter då lämpligen Uttagsplaneraren och kommer att släppas som en beta under hösten. Målgruppen är alla som fyller 54.

Detta verktyg är alltså ingen prognos med ett fuktat finger upp i luften. Nej, det kommer att handla om exakta planering och med reella belopp på ett mycket mer konkret sätt. Jag är nyfiken och kommer att testa detta verktyg så snart det finns tillgängligt.

Jag tänker månatligen från och med nu vara mer noggrann i uppföljningen av pensionsslantarna. Jag försöker ju göra detta i excel redan idag baserat på den information som jag finner på Min Pension.

Tittar jag på inkomstpensionen så har jag siffror ifrån 2017 att luta mig mot och för att inte göra en glädjekalkyl så använder jag dessa i kombination med en avkastningsförhoppning på 3 % årligen. På samma sätt gör jag med premiepensionen. Oavsett så är det mer än en osäker prognos även när jag räknar själv.

Min Pensions nuvarande verktyg har mycket i övrigt att önska. Typ att den skulle fungera, vilket den inte gör. Men det går att göra lite haltande tester men oavsett så ser det inte ljust ut i plånkan. Därför är det flera spelare i matchen som måste göra sitt jobb, inte minst Guldhönan. 

Det finns några hållpunkter exempelvis bland skulderna. Under 2023 är frugans studielån avbetalt och dessa pengar kan då sparas i Guldhönan. Våra sammantagna skulder, bolån och skatteskuld för vinst försäljning bostad, når 50 % av bostadens värde, på ett ungefär, 2029 och amortering upphör och de pengarna kan då också sparas.

Att tro på att kunna leva på sin pension är naivt. Vi behöver alla spara undan egna slantar i större omfattning än vad många tror.





Kommentarer

Populära inlägg