Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bank och bänk


Känns knepigt. Loggar in på Landshypotek för första gången. Bolånet är flyttat dit efter när tjugofyra år hos Handelsbanken. En enda rad är det som finns att läsa och heter bolån. Beloppet är tvåmiljoneretthundratrettiofemtusen kronor. Mycket pengar. Räntan är desto roligare. Ettkommanitton procent.

En väsenskillnad mot tidigare är ränterabatten. Tidigare fick vi rabatt som gällde ett år. Ibland smyghöjde Handelsbanken räntan, det vill säga minskade rabatten. Sedan var det svårt, mycket svårt, att få till den igen. Detta kändes mer än falskt. Jag var trött på denna banala lek. Nu får vi rabatt på belåningsgrad och den justeras automatiskt enligt gällande regler vartannat år. Jag gillar det här, mer vuxna, arbetssättet.

Vi sänker amorteringsfarten med mer än hälften - från femtusen till tvåtusen kronor per månad, slantar som oavkortat går till långsiktigt sparande. Boendet får bära sin kostnad lite mer än tidigare. Med dagens ränta blir det då ungefär lika stora belopp som är amortering och ränta - c:a fyratusen kronor per månad.

Något helt annat, nämligen konsumtion. Fru Penning och jag gick bananas och köpte nya utemöbler. För över fjortontusen kronor! Det här är utom alla våra ramar. Men vad är väl pengar om de inte används ibland?

Till saken hör att det var utförsäljning och frugan är utöver det en expert på att pruta. Vi valde ut vad vi ville ha och sedan gick jag min väg eftersom jag skäms lite för de grepp som frun tar på säljare i största allmänhet. Detta leder dock till att vi sparar massor av pengar. Med rea och prut blev då varor för ordinarie pris på tjugosextusen kronor dessutom fritt hemkört. Nu förlänger vi förhoppningsvis sommaren till september ut?

På måndag börjar jag jobba. Hua!

Kommentarer

Populära inlägg