Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tankebubbla


Det skakar till lite. Det mentala nervvraket som marknaden är blir skräckslaget. Det blir en dålig börsvecka och många blir nervösa. Att vi nu har en recession på ingående seglar upp som samtalsämne. Media hakar på med braskande rubriker kring hur du räddar dina pengar och din pension. Jag tänker inte ens försöka då min plan är förankrad i historien.

Jag har varit med om IT-bubblan. Förlusterna för många var enorma. Mycket var ren dumhet och spekulation. Många småsparare köpte snacket från alla IT-gurus och satte alla sina besparingar i branschen. Förlusterna som sedan kom var groteska. Jag ägde aldrig några av dessa aktier eftersom jag jobbade i branschen och såg vansinnet i det. Det var en värderingsproblematik och alla drogs med i fallet. Det var helt galet.

Kraschen 2007-08 som var en bostadsbubbla hade också ett värderingsbekymmer men var inte lika tydlig. Vanligt folk drabbades igen. Många har tydligen glömt bort detta med tanke på att bostäder i Sverige ses som säkra investeringar för framtiden.

Vi har sannolikt en lågkonjunktur i antågande. Vad är då viktigt för dig? Hur ska du agera? Hur gjorde du förra gången? Blev det bra? 

Det är en bra idé att över tid föra bok över sitt liv och leverne. Ditt historiska du har erfarenheter som kan komma till nytta för dig, men också ditt framtida jag. Att skriva ned sina tankar om sin dag innehåller ett lärande, reflektion och ro i sinnet.

Vi tar ofta stora beslut i livet baserat på gissningar kring hur vi tror att vi vill ha det i framtiden. I den meningen är gissningar och tror de besvärliga orden. Att gissa är dumt och att tro är infantilt.

Den du var då, vid den tidpunkt det skedde, är mest troligt den bästa indikator på hur du skulle känna dig i liknande situationer som kommer i framtiden. Och det hjälper dig att skapa en bättre bild och karta över hur du bör agera. Du kan inte lita på gamla minnen - men du kan lita till en dagbok du skrev. Den kommer att hjälpa dig i att ta bättre beslut.

En dagbok är ett minnesarkiv med obegränsat utrymme. Den är ett arkiv, en referensmanual och ett unikt verktyg för att lära från idag och att ge information till imorgon. Det är en gåva till dig själv i framtiden. Börja idag, strax innan sänggående, och skriv ned några tankar om din dag. Det kan vara trögt eller svårt i början men det kommer efterhand att bli lättare och flöda på. 


Kommentarer

Populära inlägg