Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Gå hem


Ibland kallas det för hobby vilket kan upplevas nedlåtande förenklat. Mer melodramiskt är ordet kall, något som nära nog är en livsuppgift. Sedan har vi allt däremellan. Var och en får ju kalla det precis vad man önskar men en sak har det gemensamt - det bor inspiration och glädje i det. Det är något vi vill göra. Jag kallar det gärna hemma. Glöm inte att gå hem.

Att vara upptagen är ett hot mot hemma. Ju mer upptagen du blir med exempelvis jobb, karriär, pengar eller något annat som inte är ett kall eller en hobby - och allt däremellan - desto mer glider du bort från ditt eget centrum. Centrum är hemma.

Du kommer in i en slags rytm, en cykel där du tjänar pengar men även är kreativ och får stimuli. Allt verkar gå finfint. Det här kan dock med oförsiktighet växa till att ta över allt, helt och hållet, och det som var en härlig rytm kan kännas som ett slentrianmässigt komp.

Poängen är att du ska fokusera på det som ger dig värde, innehåll och berikelse. Du behöver försörja dig, bidra till din arbetsplats och samhället i stort och du har kanske andra skyldigheter också. Javisst, men glöm bara inte att allt detta är inte hemma.

Att gå hem är att nå det som du älskar att göra men samtidigt utmanar dig, kräver stor insats och en stor del reflektion och självkritik. Det är ditt verkliga arbete, inte ditt lönearbete. Det som är hemma är det som skapade dig, sedan tog dig vidare och som gör ditt liv framåt innehållsrikt.

Kommentarer

Populära inlägg