Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Sämre tider bättre


Högkonjunkturen har planat ut och det börjar gå mot sämre tider. Så sägs det. Men vad är egentligen sämre tider? För många människor är en lågkonjunktur inte nödvändigtvis dåliga tider. Har du stabilt arbete och inte blir arbetslös så kan det istället vara bra tider.

Har du en stadig inkomst så finns det mycket som kan gynna dig under en lågkonjunktur. Du kan exempelvis få fler aktier i kvalitetsbolag för samma peng. I sämre tider så lär inte räntan stiga då inflationen saktar in och dina bolån fortsätter att vara billiga. Och så även studielånen. Kanske det blir ännu billigare, vem vet?

När efterfrågan sjunker blir prylar och tjänster troligen billigare. Ska du köpa bil, båt eller villa så kan en lågkonjunktur vara den bästa perioden. Olika stimulanser kan gynna din plånbok och kanske skatten sänks ytterligare för att få folk att konsumera mera.

Det finns mer. Det blir inte lika trångt på semesterorten eller i butikerna. Möjligheten att pruta ökar. Dina fyndaktier blir potentiella dubblare i nästa uppåtgående trend. Bensinen blir billigare. Ja, varor i stort. Sämre tider är bra!

En del saker blir dock sämre. Avkastningen på pensionsfonder, exempelvis. Därför är avgifterna helt avgörande över tid. Exempelvis bytte jag nyligen SPP Aktiefond Global (0,3%) till SPP SparaSäkra (0,19%) då avgiftsskillnaden var så påtaglig. Låga avgifter är kung. Inbetalda 27 594 kronor i Länsförsäkringar Indexnära med avgiften 0,22% har över tid ökat till 87 218 kronor. Ja, namnet på fonden var något annat tidigare men avkastningen har varit brutalt fin mycket tack vare låga avgifter.


Kommentarer

Populära inlägg