Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Stillhet


Oavsett vem du är så vet du att du behöver det - stillhet. Stillhet i sinnet. Stillhet över tid och rum.

Alla som tänker, alla som åstadkommer något, alla ledare och alla följare behöver stillhet och klarsynthet, möjlighet till att nå lugnet och känna kontrollen över sin tillvaro. Och det är inte så konstigt då vi alla anstränger oss för att uppnå. Eftersom världen vi verkar i är allt annat än stilla så behöver vi vår inre stillhet för att kunna fortsätta varje dag.

Alla skolor, religioner och discipliner har sina egna ord för stillhet. Buddisterna kallar det upekkha. Stoikerna benämner det som apatheia. Muslimerna som aslama. Hebréernas namn är hishtavut. I Bhagavad Gita talas det om samatvam, grekerna hade euthymia och hesychia, epikureismen ataraxia, kristna och romare aequanimitas. Alla uttryck är i sin innersta kärna just stillhet.

Filosofen Epiktetos talade om stillhet i en analogi:

Sinnet är likt grumligt vatten. För att få klarhet behöver vi lugn och stillhet. Först då kan vi se. Endast då finns transparens. Vem du än är och vad du än tar dig för har du fördel i att ha mer av denna klarhet. 

Stillhet är att avvakta. Stillhet är att vänta och se. Stillhet är närvaro. Med stillhet följer storhet. Som människa.

Inte bara framgång i prestation utan också i personlighet. Ingen kan vara en bra förälder om man är stressad. Ingen kan vara en god vän om tankarna är någon annanstans. Ingen kan vara kreativ om man är disträ och tankspridd.

Nyckeln till det goda livet är stillhet. Det är apatheia, ataraxia. upekkha, euthymia.

Kommentarer

Populära inlägg