Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Black fryday


Svensk konsumtionshets når allt högre nivåer. I år hörde jag för första gången talas om Singles Day som nu ska anses vara en ny shoppinghögtid. Singles Day inträffar den 11 november och kan enkelt kallas för Kinas svar på Black Friday. Dagen kallades förut för ungkarlarnas dag, då den var riktad främst mot ensamstående män. Att den infaller just i dag är ingen slump, då datumet skrivs 11/11, det vill säga fyra ettor (singlar).

Nu närmar sig den 27 november som kallas Black FridayBlack Friday är årets största shoppingdag i USA och infaller fredagen efter Thanksgiving. Eftersom många är lediga passar de på att köpa julklappar och göra andra inköp. En mycket stor andel butiker och e-handlare väljer därför att erbjuda stora rabatter för att locka till sig kunder när julhandeln nu tar fart.

Ovanpå detta har vi Cyber Monday som är måndagen efter Black Friday. Det kan ses som e-handlarnas svar på Black Friday och därmed startskottet för julhandeln online.

Vad jag har sett finns det de som tjuvstartar egna kampanjer före Black Friday och det kallas Black Weekend och Black Week och allt annat fantasifullt.

De får kalla alltsammans vad de vill -  det går oavsett ut på konsumtionshets! Och det har dessutom visat sig att handlare smyghöjer sina priser inför exempelvis Black Friday och då är det tur att tjänster som exempelvis Prisjakt finns om man nu avser att konsumera något extra kostsamt.

Här nedan har vi exempelvis en tv-apparat som inför hetsfredagen sänkts rejält. Kan tyckas.


Med hjälp av prisjakts prisutvecklingsfunktion tar man snabbt av udden av bilden av ett fantastiskt pris.I exemplet har apparaten har varit nere i snabba nivå fyra gånger under de tre senaste månaderna.


Vill du konsumera så håll koll på prisutvecklingen, åtminstone. Lättlurade kan de få tro att vi är men inte mera.

Kommentarer

Populära inlägg