Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ett nyckeltal för ekonomiskt oberoende


Det är förmodligen vida känt att jag är en glad anhängare av verktyget för budget - You Need A Budget. Och allt som gör pengar och livet i kombination till något extra roligt brukar jag anamma. Nu har jag använt YNAB i ganska många år och funnit det vida överlägset allt annat jag provat - inklusive excel.

Det finns ett spännande nyckeltal i YNAB som heter Age of Money, fritt översatt Ålder på pengar. Och vad är då detta? Jo, det är ett tal som anger ett antal dagar. Och dessa anger hur länge som dina intjänade sekiner har fått vila i din famn innan de obarmhärtigt har förlösts till att täcka kostnader. Om du tjänar en hundring på måndagen och du köper alkohol för den på fredagen så har denna sedel därmed en ålder på 4 dagar.

Talet beräknas över alla dina pengar och konton som du använder i YNAB i transaktionsdelen av verktyget. Pengar som försvinner ut härifrån till övriga konton (tracking accounts) anses förbrukade även de oavsett vad de skickas till - sparkonton, investeringar eller amorteringar. Detta kan ju anses tokigt men YNAB:s grundläggande syfte med nyckeltalet har hela tiden varit att det ska vara 30 dagar eller något mera. Detta innebär då att du nått ett läge där du betalar månadens alla utgifter med föregående månads intäkter - ett sätt att skapa trygghet i privatekonomin helt enkelt.

Installerar man YNAB:s tilläggspaket (toolkit), som underhålls av glada utvecklare och inte kostar något, får du ytterligare ett nyckeltal som heter Days of Buffering, fritt översatt buffertdagar. Detta tal anger hur många dagar dina pengar kommer att räcka med din nuvarande genomsnittliga utgiftsnivå. Denna baseras normalt sett på de senaste 365 dagarna men det kan man ändra så som man önskar.

Och det är därför som jag nu börjat använda YNAB på ett nytt sätt - jag har inga konton längre utanför transaktionskontona. Alla pengar finns nu här oavsett om de är låsta investeringar eller lönekonton. På så sätt kan jag nu följa dessa båda nyckeltal över hela familjens totala ekonomi.

https://www.esharden.com/tutorials/toolkit-for-ynab-budget-screen/
Pengarnas ålder ska ju vara så hög som möjligt. Detta innebär ju att fler pengar får stanna längre tid i systemet. Buffertdagarna ska också vara så många som det bara går och är avhängig av två faktorer - både hur mycket pengar vi har men också i vilken takt vi slösar bort dem.

Buffertdagar kan ju användas så som en metod att försöka hitta en nivå på var den genomsnittliga dagskostnaden kommer att ligga i framtiden. Detta talar också om för oss hur länge våra besparingar kan förväntas räcka om vi slutar att jobba. Även om det är ett trubbigt instrument så är det skoj - det är sporrande att varje dag eller varje vecka se hur dagarna ökar successivt.



Kommentarer

Populära inlägg