Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Det enklare livet


När man som jag för bok över intäkter och kostnader blir medvetenheten större kring vart pengar tar vägen. Varenda krona som konsumeras är, som ni vet, död och begraven. Den kan inte göra mera för dig. Inte heller kan den skapa nya kronor i din privatekonomi. Hur mycket pengar som vårt leverne kostar oss är högintressant.

Inspiration kan vara ytterligheter. Jag läser om kvinnan i Småland som insåg att en tredjedel av hennes lön som vårdare åtgick till arbetsrelaterade kostnader. Så för två år sedan sa hon upp sig från jobbet. Hon är alltså helt fri från lönearbete.

Maten kostar femhundra kronor per månad. Klädkontot 2019 slutade på tvåhundrasjuttio kronor. Hon och maken sålde sin lägenhet, betalade av alla lån och flyttade till sin stuga på 48 kvadratmeter.

Hon är ett bra exempel på den nya livsstilen downshifting, att växla ned till ett enklare liv långt ifrån ekorrhjulet och konsumtionshetsen. Den går ut på att minska sin konsumtion tillräckligt för att kunna dra ner rejält på lönearbetet. Hon odlar själv och plockar svamp, lingon, blåbär, nypon och vildäpplen.

Hon och hennes man, som jobbar, har separat ekonomi men delar på gemensamma kostnader som boendet och mat. Hon skriver upp alla inköp och kan jämföra från år till år. I fjol landade hennes levnadsomkostnader på 27 000 kronor. Pengar till sina omkostnader får hon via sparmedel, försäljning av möbler och saker från den förra bostaden bland annat.

Detta är ju en extrem på sitt sätt med en människa som gör så mycket själv. Samtidigt så finns det inspiration i tankegångarna. Inte minst nöjet i de små tingen. Allt behöver inte kosta pengar utan mycket av värde är gratis. Och det handlar inte om avsaknad av pengar utan det är ett konstaterat faktum att tillgång till slantar bidrar till ett lyckligt liv. Istället handlar det mer om vad vi använder pengarna till. Ett sådant konstaterande är att upplevelser istället för saker ger mer. Ett annat är att många små upplevelser är bättre än en stor.




Kommentarer

Populära inlägg