Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Förkylt


I en uppåtgående marknad kan en apa tjäna pengar. I en utförlöpa är vi alla apor. Mycket känslor av olika karaktär. Vi som varit med om börsnedgångar känner igen oss men känslan är inte behaglig för det. De som inte sett blodbad förr är både chockade och förvånade - hur kunde det här ske?

Visst är det panik? Desperat hopp varvas med nattsvart syn på existensen. Och jovisst, det har gått brutalt snabbt utför när samhället och människor i stort stänger ned och isolerar sig i virusångest vilket påverkar och kommer påverka många företag, inte minst. Exempelvis stänger Skistar ner hela anläggningar i både Sverige och Norge vilket blir dyrt, ack så dyrt.

Det bredare OMXSPI-indexet har inte fallit så kraftigt på en dag någonsin tidigare - nedgången på 11,1 procent överträffade de värsta rasen i oktober 1987. Det är intressant och spännande. Det är som om det inte vore ett elakt förkylningsvirus utan en böldpest i faggorna.

Optimismen att börsen skulle fortsätta uppåt under 2020 kom på skam för många småsparare som haft belånade portföljer eller försökt fånga fallande knivar vilket denna gång snittar av fingrarna. Tvångsförsäljningar av innehav har ökat. Och det dumma är att ju längre nedgången pågår desto minder benägna blir småspararna att köpa aktier vilket är att missa de faktiska fyndpriserna.

Men det är inte nu. Var vi bottnar vet ingen men så länge viruset inte är under kontroll lär vi inte sett den. Svensk regering och svenska myndigheter har hittills, som vanligt, varit senfärdiga och valhänta. Vi får hoppas att vi ser lite danska eller norska takter även här! Skönt är att det finns både föreningar, skolor med flera som tar sitt ansvar och ställer in tills vidare.

När inte Guldhönan längre värper utan fått feber så får hon väl vila och matas med nya korn, korn som tjänas in via vanligt lönearbete. Inget annat att göra.

Kommentarer

Populära inlägg