Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Investeringsstrategi


Som barn fick vi veta att vi inte ska leka med maten. Att detta sedan handlade mer om bordsskick än att äta upp är en annan sak eftersom barn som får röra och leka med sin mat tenderar också att äta upp den. Jag har inget minne av att varken jag eller mina föräldrar skapade kreationer för lek av livsmedel, dock.


Naturligtvis får du leka med maten eller vad du vill leka med. Du får även leka med pengar om du så önskar. Så länge det inte blir en allvarsam lek. Då är det ju inte kul längre.

Riktigt kul lek med pengar är att konsumera dem. En annan betydligt tristare lek borde investeringar vara för de allra flesta. Att leka med en mindre del av sina pengar är väl i sin ordning, i övrigt leker man väl inte med pengar som handlar om leverne, pension eller boende. Hanterar man sin pengar på egen hand, vilket de flesta gör, behöver man en investeringsstrategi som fungerar i alla väder. 

Vad kan det vara, då? Ett exempel är att aldrig gå in med stora belopp på en gång. Eller att aldrig investera pengar som ska användas inom 24 månader. Detta är två av mina egna regler eftersom jag till stor del är indexinvesterare.

Sedan finns en bra regel som handlar om sömnen. Det betyder att om du oroar dig för dina investeringar eller sover dåligt på natten så har du inte otroligt en för hög risk. Den brutala frågan är egentligen om du överlever både fysiskt och mentalt att förlora alla dina investerade pengar över en natt? Det må vara tråkigt men hugger inte din gravsten, så att säga.

Hur du gör är dina val. Vår plan är relativt försiktig vilket så här långt visar god magkänsla. Eftersom familjen Penning nettoinvesterar varje månad slutade nedgången totalt i Guldhönan med drygt 1 procent. Det årliga målet är plus 3 procent så 2020 är spännande på många sätt.

Det mest intressanta, anser jag, är att om du har en korrekt risk i dina investeringar och ditt regelbundna sparande finns det aldrig köp- eller säljtillfällen. Istället så rullar det bara på som vanligt. Det finns inga anledningar att sluta investera utan bara låta maskinen arbeta på. Och att inte läsa all dynga i dagspressen.

Jag har skapat en riskprofil på de underliggande investeringarna med tanke på eventuella brutala nedgångar på, låt oss säga, 40 procent. Det jag kallar högrisk i denna profil är inte ens det utan indexinvesteringar men strunt i det. Min tanke är blott att hålla en bevakning var pengarna ligger. Får vi en riktig krasch med nedgångar bortåt femtio procent kan det innebära att jag kanaliserar om nyinvesteringarna lite.

Därmed sagt att en investeringsstrategi kan vara synnerligen enkel och dessutom densamma i både upp- och nedgångar.

Kommentarer

Populära inlägg